Sund Kost >> Sunde Måltider

Sund Mad vs. fastfood

Skrevet af Sylvie Tremblay, Civilingeniør; Opdateret November 27, 2018

Arbejde kørte sent; du er udtømt, og du har fået noget tilbage i køleskabet derhjemme. Drive-thru er bare ringer dit navn. Men hvor meget vil det koste dig, sundhed-klogt? Lejlighedsvis burger og pommes frites ikke vil have en væsentlig indvirkning på din sundhed – selvom du måske ikke føler din bedste efter at have spist. Men hvis du vender den bekvemmelighed af fastfood et par gange om ugen eller mere, kan du skade dig selv. Det skyldes, at fast food er en overflod af næringsstoffer, du sandsynligvis ikke har brug for, og primært mangler dem, du gør.

Kalorier, Kalorier, Kalorier

Selv om mange fast food-virksomheder har relanceret med et "sundere" i menuen det meste af, hvad du vil få i drive-thru er stadig en kalorie bombe. Så forbered dig på en meget høj energi måltid, der ikke nødvendigvis gør du føler dig fuld.

10-delt pakke med kylling nuggets fra en førende fastfood-kæden, for eksempel, pakker 463 kalorier. Og en stor ordre af fries tilføjer en anden 554 kalorier, for en nogenlunde 1,100-kalorie måltid – eller cirka dobbelt så mange kalorier som en kop varm kylling og en bagt kartoffel lavet derhjemme. Fast food måltid, på trods af at have omkring to måltider " til en værdi af kalorier, sandsynligvis ikke vil holde dig i gang længere end et par timer. Og hvis du spiser fast food til aftensmad, efter at have en normal størrelse frokost, morgenmad, snack, kan du nemt tage i alt for mange kalorier, og i sidste ende, tage på i vægt.

Fuld af Natrium

Fastfood giver nogle sundhedsmæssige fordele for din kalorieindhold investering i forhold til sunde fødevarer, dels på grund af sin høje natrium. Fra frites til burgere til kylling, fast food er fyldt med salt til at øge madens smag. En populær fastfood burger har op mod 1.000 mg natrium per portion – mere end 40 procent af din daglige grænse – og en større ordre af fries tilføjer en anden 400 mg.

Alle, at salt har en negativ effekt på dit helbred. Over tid, et højt natrium kost kan bidrage til forhøjet blodtryk er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdom. For meget salt forhindrer også, at din endothelial celler – celler denne linje blodårerne – i at fungere ordentligt, og et højt natrium kost kan bidrage til osteoporose.

Derhjemme, kan du nemt styre dit saltindtag. Minimalt forarbejdede fødevarer har en tendens til at være naturligt lavere i natrium – cup, der af stegt kylling, for eksempel, har kun 100 milligram – og du kan bruge salt-gratis urter og krydderi blandinger til sæson uden natrium.

Nary en Grøntsag i sigte

Sikker, enkelt salatblad på en burger kan teknisk set bidrage til din veggie indtagelse – men det er langt fra den fulde servering af grøntsager, du ville nok spise hjemme. Manglen på grøntsager er en grund til, at fastfood er generelt ikke at udfylde, fordi grøntsager er den nemmeste måde at øge størrelsen af dine måltider uden for mange kalorier. Det betyder også, at du vil miste ud på ernæring.

Din krop har brug for frugt og grøntsager for at give flere vigtige næringsstoffer, herunder C – vitamin- en antioxidant der er vigtigt for hudens sundhed – og kalium er en elektrolyt, der hjælper med at sænke dit blodtryk. Og højere frugt og grønt indtag er også forbundet med en lavere risiko for hjertesygdom og type 2-diabetes.

Lejlighedsvis fastfood måltid her eller der ikke vil afspore dit veggie indtag. Men hvis du erstatter mere og mere hjemmelavet mad med fastfood-retter, du kan gå glip af de råvarer, du har brug for.

Den Nederste Linje: Praksis Moderation

Der er ingen skam i at ramme drive-thru hvert nu og da, eller afhente den burger du elskede som barn, når du ønsker at føle sig en smule nostalgisk. Ingen enkelt måltid har evnen til at afspore din kost, og det vil ikke fortryde alle dine hårdt arbejde i køkkenet (og gym).

Men tage varsel, hvis du begynder at vende sig til fast food til at udfylde huller i dit måltid forberedelse, eller om at få fastfood begynder at blive en vane. At tage skridt til at sikre, at du altid har en hurtig at tilberede mad derhjemme, kan hjælpe dig med at undgå at dreje til hurtig mad ud af ren bekvemmelighed – så når du får det, er det fordi du vil virkelig nyde det.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil og sundhed.

ADVERT

Mest populære