Sund Kost >> Sunde Måltider

Sund Mad i Perioder, Unge Piger

Skrevet af Sabina Anna Rebis; Opdateret 17 December 2018

Teenage-drenge er ikke de eneste, der raide køleskabet, når puberteten sætter ind. Piger, der er lige begyndt at menstruere har øget ernæringsbehov, der drev den stigning i appetit, der er på niveau med deres mandlige modstykker. Selv om fødevarer fyldt med tomme kalorier, såsom is, småkager og chokolade kan være særligt tiltrækkende, under menstruation, er det vigtigt at indtage fødevarer, der er rige på næringsstoffer for at udvikle organer har brug for.

Mejeri

Unge piger har brug for omkring 30 procent mere calcium end pre-teenager piger, som de har en tendens til at opnå deres mest intense periode af vækst mellem 12 og 19. Som knogler begynder at vokse og forlænge i ungdomsårene, calcium forbindelser, der skal være til stede for knogledannelse til at tage plads, da osteoblaster, eller knogledannende celler ikke kan gøre deres eget calcium, men snarere at tage den fra blodet og deponere det i knoglen. Hertil kommer, at calcium fremmer et velfungerende blod til at størkne cascade og giver mulighed for større absorption af vitamin B-12, som er af særlig betydning for den kognitive udvikling. Fødevarer med højt indhold af calcium omfatter mælkeprodukter såsom yoghurt, ost og mælk.

Bladgrøntsager og Kød

Behovet for jern er også omkring 30 procent større i piger, der er begyndt at menstruere. Hæmoglobin består af jern molekyler, der transporterer ilt til kroppens celler og kuldioxid væk. Fordi hæmoglobin, der er en bestanddel af blodet, mere af det er gået tabt med menstruation. Mangler i jern under menstruation føre til en sænket ilt bæreevne af blod. Piger kan opleve symptomer på anæmi, herunder hovedpine, træthed, apati og svaghed, hvis de ikke spiser nok jern. Fødevarer med højt indhold af jern omfatter grønne grøntsager og kød. Strygejern berigede korn og mandler eller mandel smør er også gode muligheder.

Zink Fyldt Fødevarer

Piger og unge kvinder har også brug for omkring 20 procent mere zink, som de kommer ind i puberteten og begynder deres cykler. Zink er nødvendig for vækst, healing og væv reparation, fordi det hjælper med at syntetisere DNA og RNA, molekyler, som spiller den vigtigste rolle i celledeling. Zink er også støtte i metabolismen af fedt og kulhydrater, forbrug, som uundgåeligt må stige i løbet af pre-menstruationscyklus dage og tidspunkt for menstruation. Peanut smør, hele korn og kød som oksekød og lam er særligt høj i zink.

Fisk og Nødder

Unge kvinder kan opleve mere intens trang til fed mad med menstruationsgener cyklusser. Dette er normalt på grund af hormonelle overspænding, der kan forekomme, når hypothalamus hypofyse-aksen er aktiveret. Aktivering af denne akse fører til stigende niveauer af hormoner, som igen stimulerer frigivelsen af østrogen. Østrogen spiller en rolle i den ophobning af fedtvæv, eller fedtvæv. Fedtvæv bidrager til den cirkulerende pulje af østrogen, som puberteten ændringer, der giver mulighed for en normal udvikling for at forekomme. Essentielle fedtstoffer er også afgørende for den fortsatte neurologiske udvikling. Fedt med en fransk yngel, dog ikke er ensbetydende med, at det fedt, der findes i grillet laks. Mættet fedt og transfedtsyrer, som findes i stegte fødevarer er de fedtstoffer, der har tendens til at føre til voksen sundhedsmæssige komplikationer såsom hjerte-kar-sygdom, mens umættede fedtstoffer, der findes i fisk og nødder, fremme udvikling af hjernen og har en tendens til at være af den beskyttende form.

Om Forfatteren

Dr. Sabina Anna Rebis begyndte at skrive i 2002 under hendes praktikophold på "Sytten" og "Barn" magasiner. Hendes arbejde optrådt på child.com og i "Westchester Magasin." Hun er nu en pædiatrisk bosat læge.

ADVERT

Mest populære