Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Sker der, hvis Du Spiser Rå Sojabønner?

Skrevet af Sharon Perkins ; Opdateret November 27, 2018

Mange vegetabilske fødevarer er helt sikkert at spise rå, men sojabønner er ikke blandt dem. Nogle af de komponenter, der findes i rå sojabønner kan medføre, kort sigt problemer med fordøjelsen, så godt som muligt langsigtede sundhedsmæssige problemer. Madlavning eller fermentering neutraliserer nogle af de negative bivirkninger, rå sojabønner kan have på din sundhed.

Lektin Effekter

Sojabønner indeholder lektiner, glycoproteiner, der binder sig til kulhydrater i celler. Dette kan beskadige celler og føre til celledød i mave-tarmkanalen. Lektiner kan binde sig til tarmvæggene, der skader cellerne og påvirker optagelse af næringsstoffer samt forårsager kortsigtede gastrointestinale bivirkninger. I modsætning til de fleste proteiner, lektiner er ikke nedbrudt af enzymer i tarmen, så kroppen ikke kan bruge dem. Lektiner kan påvirke den normale balance af bakterier i tarmen og immunsystemet i mave-tarmkanalen.

Saponiner i Sojabønner

Saponiner, en anden komponent, der findes i sojabønner, kan give bivirkninger, hvis du spiser soja, rå eller kogte, fordi madlavning behøver ikke bryde dette giftstof, som det gør lektiner. Enzymer, der anvendes i gæring, men kan nedbryde saponiner. Som lectin, saponiner kan skade cellerne i tarmen, hvis de spises i store mængder. Saponiner også give en bitter smag i rå sojabønner. Madlavning metoder, der kan udvaskes nogle af saponiner ud af sojabønner, at fjerne den bitre smag.

Proteasehæmmere

Rå sojabønner indeholder proteiner kaldet protease-hæmmere, som blokerer de aktioner af visse enzymer. Spise rå sojabønner kan blokere pancreas enzym elastin, som nedbryder proteiner i kød for fordøjelsen. Da protease-hæmmere er varme-følsomme, kogende sojabønner ved 212 grader F, 15 til 30 minutter forbedrer deres ernæringsmæssige værdi, i henhold til lærebogen "fødevaresikkerhed og Toksicitet."

Mulige Bivirkninger

Lektiner og saponiner i rå sojabønner, der kan forårsage akut kvalme, gas, mavesmerter, diarré eller opkastning. I store mængder indtagelse kan føre til vægttab, manglende trivsel eller død. Rå sojabønner kan forårsage langvarige skader på organer og væv, hvis du indtager dem i store mængder. Lektiner i rå sojabønner kan også forårsage agglutination, eller klumper, i de røde blodlegemer, hvilket kan føre til hæmolytisk anæmi og gulsot. Flere komponenter i rå sojabønner, herunder lektiner og saponiner, der også vil kunne påvirke skjoldbruskkirtel funktion, rapporterer Amerikanske Ernæring Forening.

Om Forfatteren

Registreret sygeplejerske med mere end 25 års erfaring inden for onkologi, arbejdskraft/levering, neonatal intensive care, infertilitet og oftalmologi, Sharon Perkins har også medforfatter og redigeret en lang række sundhedsmæssige bøger for Wiley "Dummies" - serien. Perkins har desuden omfattende erfaring med at arbejde i hjemmet sundhed med medicinsk skrøbelige pædiatriske patienter.

ADVERT

Mest populære