Sund Kost >> Kost

Er Korn Sundt at Spise?

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Korn er en fast bestanddel i det sydlige madlavning, og med deres opfylder cremet konsistens og uendelige fleksibilitet, det er nemt at se hvorfor. Og mens korn ikke nok næringsstoffer til at kvalificere sig til superfood status, de tilbyder nogle ernæringsmæssige værdi og har en plads i et moderat eller høj-carb diæt. Men nogle sorter af korn har ernæringsmæssige ulemper, og valget af usunde ingredienser kan sabotere heathfulness af din parabol.

Korn: Grundlæggende Ernæring

Majs i en fast bestanddel af stivelse i mange kulturer, og majs korn har den type af ernæringsmæssige profil, du ville nok forvente: en, der er moderat høj i kalorier og høj i kulhydrater. En kop kogt korn har 182 kalorier — ikke tælle kalorier af add-ins — og de fleste af disse kalorier kommer fra sin 38 gram kulhydrater. Korn har også en lille mængde af protein, omkring 4 gram per portion, og lidt over 1 gram fedt. Hvis du er på udkig efter carb-belastning, før en træning, gryn er mad til dig. Hvis du leder efter et protein kraftcenter? Ikke så meget.

Den Gode: Jern og B-Kompleks Vitaminer

Korn kan ikke have vitamin og mineral indhold af frugt, grøntsager og andre superfoods, men de er ikke dårlige. Hver kop gryn har omkring 1,5 milligram jern, der forsyner 19 procent af jern behov for mænd og 8 procent for kvinder. At jern hjælper dine celler, der producerer energi, og det er også vigtigt for sunde røde blodlegemer dem, der cirkulerer ilt rundt i din krop.

Spis korn, og du får også en håndfuld af B-vitaminer, herunder niacin, vitamin B-6 og folat. Disse næringsstoffer kollektivt støtte dit stofskifte. Niacin også understøtter dit nervesystem, mens folat hjælper dig med at producere røde blodlegemer.

Ulemper: Manglende Fiber

Mens korn tilbyder nogle sundhedsmæssige fordele, de fleste sorter har en stor ulempe: de er lavet med raffineret korn. I modsætning til sunde fuldkorn, som tilbyder masser af fibre og andre vigtige næringsstoffer, fordi de omfatter hele korn, raffineret korn indeholder stivelsesholdige endosperm og ikke meget andet. Det betyder, at raffineret korn bevare kulhydrater og kalorier af hele korn, men de går glip af den fiber, der ellers ville holde dig følelsen fuld og tilfredse efter et måltid.

Typiske hvide gryn, for eksempel, har en sølle 2 gram fibre, som ikke er i stand til at levere selv 10 procent af dit daglige fiber behov. Det betyder, at de fleste korn mangler de sundhedsmæssige fordele ved fiber, herunder bedre vægtkontrol og en lavere risiko for hjertesygdomme, i forhold til korn lavet af fuldkorn.

Hvis du kan lide gryn, gå til de hele korn versioner og undgå raffineret korn dem.

Se Dine Pynt

Mens korn har selv en relativt beskeden 182 kalorier per portion, de er ofte forbundet med en mindre-end-sunde toppings, som smør og ost. Tilføj nok fede pynt, og du slår et måltid med en respektabel ernæringsmæssige profil til en, der rivaler fastfood i fedt og kalorier. I stedet for, holde din gryn sundt ved at overgå dem med ristede grøntsager, salsa og kun en lille mængde af revet ost.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil og sundhed.

ADVERT

Mest populære