Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Gode Kilder til Protein Og Kulhydrater?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret December 20, 2018

Sammen med fedt, protein og kulhydrater er næringsstoffer, der giver kalorier til din kost og brændstof kroppens processer. Protein bidrager til muskel vækst, væv reparation, immunforsvaret, hormon produktion og enzym syntese. En bred vifte af fødevarer, forsyning enten protein eller kulhydrater, mens nogle af dem tilbyder både. Herunder dem i en velafbalanceret kost, der fremmer et optimalt helbred ved at give dig disse næringsstoffer samt vigtige fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

Animalske Produkter

Animalske fødevarer er en af de rigeste kilder til protein, du kan forbruge. De er især gavnlige, fordi de er ernæringsmæssigt komplet proteiner, hvilket betyder, at det indeholder de essentielle aminosyrer, som din krop ikke kan producere, og de skal modtage fra din kost. Disse kilder til protein også stille yderligere næringsstoffer. Rødt kød, for eksempel, giver dig strygejern, mens fisk hjerte-sunde fedtstoffer. Mælk og mejeriprodukter tilbyder calcium, og disse fødevarer er også en kilde til kulhydrat på grund af deres laktose eller mælkesukker, indhold. Andre animalske kilder til protein omfatter fjerkræ og æg.

Bælgfrugter

Bælgplanter – ærter, tørrede bønner, jordnødder og bønner, for eksempel bidrage til både protein og kulhydrater til din madplan. Fordi deres indhold af protein ikke indeholder alle essentielle aminosyrer, de anses for at være af lavere kvalitet end protein fra animalske kilder. Men ved at kombinere supplerende kilder af disse ufuldstændige proteiner, som bælgplanter med fuldkorn, giver dig den fulde vifte af essentielle aminosyrer. Bælgfrugter er en rig kilde til kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks. Disse typer af kulhydrater er et sundt supplement til din kost, fordi de ikke forårsage en drastisk stigning i dit blodsukker, når du spiser dem.

Fuldkorn

Fuldkorn forsyne dig med betydelige kulhydrater sammen med en mindre mængde af protein. Svarende til bælgfrugter, protein i korn er ernæringsmæssigt ufuldstændig, men tidskrævende ris, byg, hele hvede eller havre, for eksempel, med bælgplanter skaber en høj-kvalitets protein, til støtte for dine celler og væv. Også lignende bælgfrugter, fuldkorn er en kilde til sunde, lav-glykæmisk indeks kulhydrater. Hertil kommer, at disse fødevarer bidrager med kostfibre, der fremmer fordøjelse.

Nødder, Frø, Frugter og Grøntsager

Nødder og frø er en anden kilde til både protein og kulhydrater. Valnødder, pekannødder, mandler, solsikkefrø og græskarkerner bidrage lavere kvalitet protein, der, i kombination med enten grøntsager eller fuldkorn, tilbyder et komplet protein. Nødder og frø også tilføje, kulhydrater og fedt i din kost. Nogle frugter og grøntsager, især dem, der indeholder frø, du spiser, levere begrænsede mængder af protein, men deres primære bidrag er kosten kulhydrater i form af sukker og stivelse. Æbler, bananer, appelsiner og gulerødder er eksempler på fødevarer, der udviser et lavt glykæmisk indeks, der kan hjælpe med at modulere dit blodsukker. Frugt og grøntsager bidrager også vitaminer, mineraler og fiber til din kost.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære