Sund Kost >> Kost

Gode Fedtstoffer, Der ikke Tilstopper Arterier

Fedtstoffer har et dårligt ry for at forårsage tilstoppede arterier, fedme-relaterede sygdomme og andre forhold. Mættet fedt og transfedt må medføre, at mange af disse forhold, så bør du undgå dem, men ikke al fedt er dårligt for din sundhed. Din krop kræver gode fedtstoffer til at behandle visse vitaminer og opretholde vitale funktioner.

Monoumættede Fedtstoffer

MUFAs, eller monoumættede fedtstoffer, som findes i mange olier og fødevarer, der spænder i konsistens fra flydende ved stuetemperatur til fast når det er koldt. I henhold til MayoClinic.com indtagelse af MUFAs forbedrer dit blod kolesterol niveauer, reducerer din risiko for hjertesygdomme og kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret. Fødevarer med højt indhold af monoumættede fedtstoffer omfatter oliven, raps, solsikke og sesam olie, avocado, pekannødder, mandler, laks og sild. Spise 2 spsk servering af mandel smør, for eksempel, indeholder mere end 10 gram MUFAs for omkring 200 kalorier.

Flerumættet Fedt

PUFAs, eller flerumættet fedt findes primært i vegetabilske-baserede olier og fødevarer. Eating PUFAs kan forbedre dit kolesteroltal, sænke din risiko for hjertesygdom, mindske din chance for type 2-diabetes og regulere blodtrykket, i henhold til MayoClinic.com. PUFAs er typisk flydende ved stuetemperatur -- tror, sojaolie, majsolie og saflorolie. Andre fødevarer med højt PUFAs omfatter solsikkefrø, laks, ørred, valnødder og pekannødder. Spise en 1-ounce servering af valnødder giver mere end 13 gram PUFAs for kun 185 kalorier.

Omega-3 Fedtsyrer

Selvom omega-3 fedtsyrer er flerumættede fedtstoffer, de fortjener uafhængige fokus på din kost, da de beskytter dig mod uregelmæssig hjerterytme og mindske din risiko for koronar arterie sygdom. Ifølge American Heart Association, Omega 3 fedtsyrer beskytter også mod pludselig hjertedød og bremse væksten af atherosklerotisk plaque. Fede fisk er den bedste kilde til omega-3 fedtsyrer, men hørfrø, valnødder og majs, sojabønner og olivenolie indeholder markante mængder, også. For at modtage tilstrækkelig indtagelse, American Heart Association anbefaler, at spise mindst to portioner af fede fisk om ugen. En 3-ounce servering af pollock giver næsten et halvt gram omega-3 fedtsyrer for kun 78 kalorier. Andre gode fisk valg omfatter rejer, laks, torsk, havkat, lys dåse tun, krabbe og tunge.

Anbefalet Fedtindtag

MayoClinic.kom anbefaler, begrænser fedt til mellem 20 og 35 procent af de kalorier, du spiser på en dag. Uanset typen af fedt, det har 9 kalorier per gram. På en 2,000 kalorie diæt, bør du spise 44 78 gram fedt hver dag. De fleste af de fedtstoffer, der bør være MUFAs og PUFAs med minimal mættet fedt og ingen transfedtsyrer. Med fokus på fødevarer som magert kød, fed fisk og sunde madlavning olier hjælper med at undgå arterie-tilstopning fedtstoffer. Undgå fast food, pizza, burgere, forarbejdet kød, bagte desserter og fedt, som smør, der er fast ved stuetemperatur. Hvis du har eksisterende sundhedsmæssige betingelser, kan du tale med din læge for at afgøre din ideelle fedt indtag.

Om Forfatteren

Serena Stilarter er en Colorado-baseret forfatter, der har specialiseret sig i sundhed, fitness og mad. Taler tre sprog og arbejder på et fjerde, Styles er at forfølge en Bachelor i Lingvistik og forbereder sig på at rejse verden rundt. Når stilen er ikke at skrive, at hun kan blive fundet vandring, madlavning eller at arbejde som en certificeret kostvejleder.

Foto Credits

  • Ryan McVay/Photodisc/Getty Images
ADVERT

Mest populære