Sund Kost >> Kost

Gode og Dårlige madolier

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret December 27, 2018

De fleste vegetabilske olier, der består af sunde, umættede fedt, som sætter dem helt og holdent i den kategori af gode olier. Men de er ikke lige så god til madlavning. Du kan kun bruge nogle typer af olie for høj temperatur madlavning, mens du er nødt til at være forsigtig med andre, fordi de begynder at ryge ved lavere temperaturer. Brug aldrig olie, når du ser det røg. På det punkt, det har allerede produceret af giftige stoffer, at man ikke bør indtage.

Sunde Olier

Enkeltumættet og flerumættet fedt -- de to typer af umættede fedtstoffer -- er flydende ved stuetemperatur. De er både sundt for dig, fordi de hjælpe med at sænke niveauet af dårlige kolesterol, øger din gode kolesterol og hjælper med at forhindre inflammation. Flerumættede fedtstoffer, der indeholder de vigtige omega-3 og omega-6 fedtsyrer, mens de monoumættede fedtstoffer består af en lang række andre sunde fedtstoffer. Uanset om det er fra grøntsager eller nødder, plante-baserede olier indeholder begge typer af umættede fedt, men i forskellige proportioner. Saflor, oliven og raps olier har en højere procentdel af monoumættede fedtstoffer. Hørfrø -, majs -, valnød og sesam olier indeholder flere flerumættede fedtstoffer.

Røg Punkt

Den røg punkt er den temperatur, ved hvilken olie begynder at bryde ned, og slip synlig røg. Som det nedbrydes, olie former usunde frie radikaler og toksiner. Vegetabilske olier med et højt røg punkt er egnet til høj-temperatur sviende, browning og dyb stegning. Du kan bruge olier, der har en medium-høj røg punkt for wok-stegning, bagning, stegning og ristning. Olier med et medium, der røg punkt kun tåler temperaturer typisk er nået, når de foretager saucer og til lys sautering eller lav varme bagning. Hvordan en olie, der er behandlet virkninger sin røg punkt. Højt raffinerede olier har færre urenheder og kan tåle højere temperaturer.

Bedste Madlavning Olier

Saflor, oliven, raps og solsikke olier indeholder den højeste andel af monoumættede fedtstoffer, som gør dem bedre til madlavning, fordi flerumættede fedtstoffer opdeling ved lavere temperaturer end de monoumættede fedtstoffer. Lys eller raffineret olivenolie og saflor olie har en høj røg point, mens ekstra jomfru olivenolie og rapsolie har en medium-høj røg punkt. Solsikke olie er lidt tricky, fordi forskellige sorter, der er fremstillet, og de har ikke den samme røg punkt. Vælg høj oliesyre type, som indeholder en stor procentdel af enkeltumættet fedt og har et højt røg punkt. Med sin medium-høj røg punkt, peanut olie er et andet godt valg.

Overvejelser

Vegetabilske olier alle har omkring 120 kalorier, 14 gram fedt i alt, og 1 til 2 gram mættet fedt i 1 spiseskefuld, så set ud fra perspektivet af makronæringsstoffer, er det ikke ligegyldigt hvilken en du vælger. Majsolie, en almindeligt brugt madolie, har en større mængde af flerumættede fedtstoffer og kun et medium røg punkt. Hørfrø og hvede-kim olier bør aldrig opvarmes. Den eneste olier, der er højt indhold af mættet fedt er den tropiske olier. Palmer og kokos olier indeholder mere mættet fedt end smør.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære