Sund Kost >> Ernæring

Er Gluten Og Stivelse med det Samme?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 14 December 2018

Gluten og stivelse, selv om de kan findes i de samme fødevarer, er ikke det samme. De er begge komponenter af hvede og er derfor tæt forbundet i de fødevarer, du spiser; men, gluten er et protein og stivelse er kulhydrat. Forbruge dem kan tilføje værdifulde næringsstoffer i din kost, men de kan også forårsage helbredsproblemer, afhængig af din krops reaktion på dem.

Gluten

De fleste af proteinindhold i hvede kommer fra gliadin og glutenin, to proteiner, som tilsammen udgør gluten. Disse proteiner er ansvarlig for at give hvede-baseret dejen sine elastiske kvalitet, og de funktion til at oprette lommer, der fælde luft under bagning, og giver mulighed for brød og andre gær-rige bagt varer til at stige. Gluten findes ikke kun i hvede, men også rug, kamut, byg, spelt og, eventuelt, havre, selv om proteinerne i disse korn er ikke helt så elastisk som i hvede. Som et næringsstof, gluten tilføjer aminosyrer til din kost, men det er også forbundet med en alvorlig tilstand kendt som cøliaki.

Cøliaki

I cøliaki eller gluten intolerance, din krop monterer en immun reaktion på reaktion på tilstedeværelsen af gluten i din fordøjelseskanalen. Din immunceller, så skader, eller endda helt at ødelægge din krop er villi – lille, hairlike fremskrivninger foring din lille tarmen at optage næringsstoffer følgende fordøjelse. På grund af nedsat optagelse af næringsstoffer, kan du opleve jern-mangel anæmi, osteoporose, hududslæt eller fertilitetsproblemer, og, i langvarige eller alvorlige tilfælde, kan du udvikle leversygdom eller mave-tarm kræft. Fjerne alle gluten fra din kost, herunder forarbejdede fødevarer, der indeholder hvede, kan vende næringsstof mangel på symptomer og give din fordøjelseskanalen til at helbrede.

Stivelse

Stivelse i fødevarer, du spiser består af amylose og amylopectin. Disse kulhydrater levere betydelige energi til cellerne i din krop, når du fordøje dem til deres individuelle glukose molekyler. Korn, såsom hvede, kan tilbyde meget mere af det samlede indhold af kulhydrat, du spiser hver dag. Ud over at tjene som en brændstofkilde, stivelse, proteiner hjælpe med at aktivere og hjælpe med fedt stofskifte. Nogle af stivelse, men modstå nedbrydning i din tarm, og ikke bidrager til at opfylde dine behov for energi. Disse resistent stivelse er fundet i surdej brød og pasta der er kogt og fået lov til at køle af.

Glykæmisk Indeks

Nogle stivelse – dem med et højt glykæmisk indeks – kan have en negativ indvirkning på dit helbred. Det glykæmiske indeks sammenligner, hvor hurtigt kulhydrat-rige fødevarer hæver dit blod sukker niveau i forhold til den samme mængde af ren glukose. Hvidt brød, for eksempel, har et højt glykæmisk indeks, og forårsager en hurtig stigning i dit blodsukker, fordi du fordøje og absorbere dens stivelse så hurtigt. Ved regelmæssigt at indtage kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks hjælper du føler dig fuld længere, minimerer dine chancer for at blive overvægtige eller fede, og sænker din risiko for at udvikle Type 2-diabetes. Hele korn, bælgfrugter og grøntsager tilbyde disse sundhedsmæssige fordele, samtidig med at yde stivelse til din kost.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære