Sund Kost >> Sunde Måltider

Er Gluten Skadeligt?

En type protein, der findes i hvede, rug og byg, gluten, der hjælper med at give den struktur, tekstur og elasticitet af visse fødevarer. Sammen med de fleste typer af brød, gluten findes i pasta, korn, kiks, fløde, supper, muffins, kager, cookies og saltkringler, blandt mange andre fødevarer. Gluten findes i mange lægemidler, vitaminer, kosmetik -, drikke-og tilsætningsstoffer. For de fleste mennesker, gluten er ikke skadelige for helbredet. Men det er skadeligt for folk med cøliaki eller gluten følsomhed.

Cøliaki

For personer med cøliaki, gluten har en negativ indvirkning på kroppens fysiologiske sundhed. Ifølge det AMERIKANSKE National Library of Medicine, mennesker med cøliaki oplevelse, en immun reaktion efter at have spist gluten-holdige fødevarer. Når immun reaktion begynder, det ødelægger de områder af tarmen, der giver mulighed for optagelse af næringsstoffer. Som et resultat, næringsstoffer ikke optages ordentligt og fejlernæring i sidste ende udvikler sig. Symptomerne på cøliaki variere fra én person til den næste. Dog, almindelige symptomer er mavesmerter, oppustethed, forstoppelse, diarré, kvalme, træthed, hovedpine, hududslæt og nedsat appetit.

Behandling

Da der ikke er nogen kur for cøliaki, personer, der berøres af det, er forpligtet til at følge en streng livslang glutenfri diæt. Undlade at fjerne gluten fra kosten i sidste ende kunne føre til permanent tarm skader, dental skader, autoimmune sygdomme, knogleskørhed, visse former for kræft, barnløshed, anæmi og lavt blodsukker. I nogle tilfælde, kortikosteroider er også ordineret efter diagnosen til at lindre ubehagelige symptomer. En registreret diætist eller ernæringsekspert kan hjælpe dig med at udvikle en gluten-fri kost, der opfylder dine ernæringsmæssige behov.

Gluten Følsomhed

Personer med gluten følsomhed opleve den samme immunforsvar og ubehagelige symptomer efter gluten forbrug som mennesker med cøliaki. Men, gluten følsomhed faktisk ikke medføre, at identificerbare tarm skader, som det gør i cøliaki. En 2011 CNN artikel forklarer, at der ikke er specifikke medicinske tests til at diagnosticere denne type af fødevarer følsomhed. Mennesker menes at være gluten følsomhed, hvis de ikke opfylder de kriterier, der er associeret med cøliaki, men føler mig fysisk bedre, når du følger en gluten-fri kost. Selv om gluten kan ikke være fysisk skadeligt for patienter med en gluten følsomhed, symptomerne er ofte ubehageligt og skærpende.

Glutenfri Overvejelser

Mens efter en gluten-fri kost kan være gavnligt-og ofte nødvendigt-for folk med glutenallergi eller-følsomhed, kost, er ikke i sig selv sundere end en almindelig, gluten-holdig kost. I virkeligheden, fødevareproducenter ofte fylde gluten-fri fødevarer med ekstra fedt og sukker for at forbedre den generelle smag og konsistens. Også, gluten-fri fødevarer er ikke altid beriget med vitaminer og mineraler, som ofte findes i hvede produkter. Når en gluten-fri kost, fokus på frugt, grøntsager, magert kød, mælkeprodukter og gluten-free kerner som quinoa, brune ris.

Om Forfatteren

Krista Sheehan er et registreret sygeplejerske og professionel forfatter. Hun arbejder i en neonatal intensive care unit (NICU) og hendes tidligere sygepleje erfaring omfatter geriatri, pulmonale lidelser og hjemmesygepleje. Hendes faglige skrivning arbejder primært fokusere på de emner, der af fysiske sundhed, fitness, ernæring og positive ændringer i livsstil.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære