Sund Kost >> Kost

Gluten-og Mave-Tarmkanalen

Gluten beskriver et sæt af proteiner, der findes i hvede og hvede-baserede produkter. Selv om mange mennesker kan behandle dette næringsstof med ingen problemer, mave-tarmkanalen af, at nogle personer ikke er i stand til at tåle gluten, der fører til ubehagelige symptomer. Fordi disse hvede proteiner, som er almindelige i så mange fødevarer, undgå dem, kan være en udfordring. Men som flere fødevareproducenter med at blive opmærksom på gluten intolerance, dem, der oplever kosten lidelse har et større antal muligheder for at klare det.

Gluten

Glutenin og gliadin, der tilsammen udgør gluten, tegner sig for størstedelen af protein i hvede. Andre kornsorter, herunder byg, rug, spelt og måske havre, også indeholde gluten-lignende proteiner. Gluten proteiner, især i hvede, udviser en fleksibel og elastisk natur, der giver struktur til gær-beriget bagværk. Som gær i disse produkter frigive gas, netværket af glutenin og gliadin fibriller fælder den gas og giver brød eller boller, for eksempel, til at stige. Problemer med gluten i din fordøjelseskanalen opstår, når cellerne i din tyndtarmen reagerer dårligt forekomst af disse proteiner i fødevarer, du spiser.

Cøliaki

Din tyndtarmen er beklædt med små hår-lignende fremskrivninger, der kaldes villi, som i høj grad øge overfladearealet af din fordøjelseskanalen og er placeringen af næringsstof absorption. I cøliaki, også kaldet gluten intolerance, gluten udløser en abnorm immunreaktion i din krop, der ødelægger integriteten af villi. Når dette sker, er din evne til at optage næringsstoffer er alvorligt kompromitteret, og du kan opleve symptomer på fejlernæring, såsom anæmi eller osteoporose. Du kan også lider af træthed, depression, gigt, menstruation eller fertilitetsproblemer, snurren i dine ekstremiteter, sår i munden og hududslæt. Ubehandlet cøliaki kan, over tid, også øge din risiko for leversygdomme eller mave-tarm kræft. Heldigvis, gluten intolerance kan styres.

Behandling

At fjerne gluten fra din kost er den eneste måde til effektivt at håndtere cøliaki. Når du stopper med at indtage gluten i enhver form, og din krop begynder at helbrede beskadiget villi i din tyndtarm og genoprette den normale absorption. Efter en gluten-fri kost indebærer at fjerne alle hvede-baserede fødevarer fra din madplan, samt andre kerner, der indeholder den ulovlige proteiner. Du kan være nødt til at udvise forsigtighed med hensyn til næringsstoffer, dog. Hele hvede og andre gluten-rige korn essentielle vitaminer, mineraler, protein og fiber til din kost, og du skal inkludere disse næringsstoffer i din gluten-fri kost for at bevare et godt helbred.

Skjulte Gluten

I tillæg til oplagte kilder såsom brød eller kager, gluten kan være skjult i en række forarbejdede fødevarer. For eksempel, pølser, pålæg, soja sauce, slik, chips, sovs, supper og bouillon terninger alle kan indeholde gluten. Medicin og kosmetik kan endda indeholde gluten som en ingrediens. Siden 2006, har producenterne været forpligtet til at indeholde gluten oplysninger på produkternes etiketter. Derfor omhyggelig læsning af etiketter, samt at drøfte spørgsmålet med din læge eller apoteket, kan hjælpe dig med at undgå gluten eksponering og mave-skader, den forårsager, hvis du har cøliaki.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

Foto Credits

  • halvdelen af brød og skive brød, der er isoleret på hvid baggrund billede af dabjola fra Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære