Sund Kost >> Kost

Gluten Beskrivelse

Oprindeligt designet til folk med cøliaki, gluten-fri kost kan også hjælpe mange mennesker, der lider af andre kroniske helbredsproblemer, såsom migræne, ledsmerter, eksem, irritabel tyktarm og autoimmune sygdomme forårsaget af en intolerance over for gluten ifølge Stephen Wangen, medstifter af IBS Behandling Center og forfatter af "Sundere Uden Hvede." Cøliaki kan være diagnosticeret med blodprøver eller biopsi, og påvirker omkring 1 procent af Amerikanerne, mens gluten intolerance er normalt diagnosticeres med en skammel test og rører yderligere 6 procent, ifølge Center for Cøliaki Forskning. At forstå, hvad gluten er, og hvor det findes i din kost kan hjælpe dig med at afgøre, om der bør være en del af din kost eller ej.

Gluten er et Protein

Nogle planter butik proteiner, som gluten. Hvede, havre og ris hver har en lidt anderledes form for protein opbevaring, men korn, som deler en bestemt aminosyre-sekvensen som en del af deres gluten protein kaldet gluten-holdige korn. Disse korn omfatter primært hvede og pårørende, som triticale og kamut, samt byg og rug. Havre, der egentlig ikke indeholder gluten, men mere end 80 procent af havre, der er forurenet med hvede eller gluten på grund af behandling på det samme udstyr som hvede, ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2008 i "European Journal of Gastroenterology & Hepatologi." Havre er mærket med "glutenfri", er et sikkert valg for personer med gluten følsomhed.

Gluten i Fødevarer

Hvede er en af de mest brugte gluten-holdige korn i den standard Amerikansk kost, der findes i morgenmadsprodukter, brød, boller, sandwich, burger boller, pizza dejen og næsten alle bagværk. Mange hvede-baseret forarbejdede ingredienser, såsom hård, roux, hansen, kim, matzo, couscous, rusk, seitan og selv krydderier, også indeholde gluten. Ti til 100 mg gluten kan være nok til at udløse symptomer og skader din tarm slimhinden, hvis du har cøliaki, ifølge et review studium som blev offentliggjort i 2006 i "Alimentary Pharmacology & Therapeutics." Gluten tolerance over for mennesker med ikke-cøliaki gluten følsomhed kan variere, og deres symptomer kan reagere på en dosis-respons måde, hvilket betyder, at jo mere gluten, de spiser, jo værre deres symptomer bliver.

Gluten Følsomhed

Begge typer af gluten følsomhed har brug for at blive taget alvorligt, fordi de kan alvorligt påvirke din livskvalitet og generelle sundhed. De mest almindelige symptomer for cøliaki omfatter gastrointestinale symptomer som diarré, forstoppelse, mavesmerter og irritabel tyktarm. Dog, nogle mennesker med cøliaki ikke opleve fordøjelses problemer, men kunne ikke lider af barnløshed, træthed og ledsmerter, i henhold til Cøliaki Sprue Forening. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at det at spise gluten forårsager kroppens immunsystem til at begynde at angribe tarmene. Diagnosticerede cøliakere eller mælkeallergikere, der fortsætter med at spise gluten, har en øget risiko for at udvikle kræft i tarmene. Personer med ikke-cøliaki gluten følsomhed kan opleve lignende symptomer, uden at autoimmun komponent til stede i cøliaki.

Gluten-Fri Kost

En gluten-fri kost indebærer at fjerne alle gluten-holdige korn, ikke kun i pasta, kager og brød, men også i skjulte kilder som frosne pommes frites, soja sauce og selv farsbrød. Pommes frites er ofte belagt med mel for at gøre dem crispier, mens soja sauce næsten altid indeholde hvede og farsbrød kan indeholde brød krummer. Læs ingrediens lister for at sikre, at hvad du køber, er den glutenfri. Personer med gluten følsomhed kan drage fordel af glutenfri brød, gluten-fri cookies og andre specialiserede produkter, der er fremstillet med kartofler, ris, tapioka mel, men du kan nemt følge en glutenfri diæt uden at bruge en formue på dyre og forarbejdede produkter. Få dine kulhydrater fra hele fødevarer, der er naturligt fri for gluten, såsom ris, majs, kartofler, søde kartofler, yuca, vejbred og andre frugter og grøntsager i stedet. Komplette dine måltider med almindeligt, ulagret protein fra kød, fjerkræ eller fisk og sunde fedtstoffer fra avocado og oliven olie.

Om Forfatteren

Aglaee Jacob er en registreret diætist. Hun har erfaring med at arbejde med mennesker, der har diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og fedme. Jacob har opnået en bachelor of science og master of science, både i ernæring, fra Laval Universitet i Quebec City, Canada.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære