Sund Kost >> Ernæring

Hvordan at Vide, Hvis Du Er Gluten eller mælk, Intolerant

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret December 20, 2018

Den manglende evne til at tolerere hverken gluten eller mejeriprodukter i din kost kan føre til ubehagelige og endda farligt sundhedsmæssige konsekvenser. Disse sygdomme kræver, at du nøje vil overvåge de typer af fødevarer, du spiser for at undgå problemer. Mens visse symptomer kan fingerpeg dig ind på muligheden af en gluten eller mælk, intolerance, diagnostiske tests af din sundhedspleje udbyder kan være den eneste måde at vide med sikkerhed, om disse lidelser er årsag til dine symptomer.

Gluten Intolerance Symptomer

Gluten intolerance, også kaldet cøliaki, der opstår, når immunforsvaret angriber din tarmens celler i reaktion på tilstedeværelsen af gluten i din tarm. Gluten består af et sæt af proteiner i hvede, byg og rug, der fremkalder denne autoimmun lidelse hos følsomme personer som i sidste ende kan ødelægge celler foring din tyndtarmen. Følsomheden over for gluten falder langs et kontinuum, med milde tilfælde, der viser symptomer på mave-uro, hovedpine, træthed og snurren i hænder og fødder. Absolut gluten intolerance kan resultere i underernæring og føre til osteoporose, infertilitet og mave-tarmkanal kræft.

Gluten Intolerance Diagnose

Fordi symptomerne på glutenallergi kan efterligne dem af divertikulitis, irritabel tarm syndrom eller mave-tarm-infektioner, du kan have brug for en eller flere diagnostiske test for at bekræfte lidelse. En blodprøve for at måle tilstedeværelsen af specifikke autoimmune antistoffer er i første omgang udføres, efterfulgt af en intestinal biopsi, hvis blod-test er positiv. Biopsi fjerner små prøver af din tyndtarmen, for at tjekke for cellulære skader i overensstemmelse med cøliaki. Hvis disse resultater kommer tilbage positiv så godt, din sundhedspleje udbyder eller diætist kan tilbyde rådgivning om fjernelse af alle gluten fra din kost, så din tarmens celler, der kan helbrede.

Mejeri Intolerance Symptomer

Intolerance over for dairy fødevarer kan stamme fra en negativ reaktion over for laktose, eller mælkeproteiner. Laktoseintolerans er en fordøjelsesproblemer, hvor du mangler laktase, et enzym, der nedbryder laktose i din tarm. Symptomer på mavekramper, oppustethed, gas og diarré kort tid efter indtagelse af mælkeprodukter kan indikere en intolerance over for denne mælk, sukker. Mælk protein allergi, på den anden side, er en immun sygdom, der får dig til at producere antistoffer mod proteiner i mælk. Symptomerne kan være forstyrret mave, hud-udslæt og vejrtrækningsproblemer, og en alvorlig allergi kan forårsage livstruende anafylaksi.

Mejeri Intolerance Diagnose

Det første skridt i forbindelse med diagnosticering af laktose intolerance er til midlertidigt at fjerne alle mælkeprodukter fra sin kost for at se, om symptomer forbedre. For endeligt at teste for laktose intolerance, kan du gennemgå en hydrogen breath test. I denne test, du indtager en laktose-rige drikkevarer, og dit åndedræt er så målt til brint niveauer, med høje niveauer, der indikerer tilstedeværelsen af ufordøjede laktose i din tarm. Mælk allergi diagnose kan også begynde med at fjerne mejeriprodukter fra din kost og overvågning af dine symptomer. Diagnostiske tests omfatter en blodprøve til måling af specifikke antistoffer og en hud-test til at afgøre, om du udvikler udslæt, når de udsættes for mælkeproteiner.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære