Sund Kost >> Ernæring

Glutamat & Fødevarer

Som en naturlig aminosyre, glutamat hjælper til at opbygge proteiner, deltager i stofskiftet og er blevet konverteret til en anden aminosyre, der bruges til at producere kollagen. Glutamat også sker for at være en af de vigtigste neurotransmittere i hjernen, hvor det stimulerer indlæring og hukommelse. Du vil få glutamat fra noget mad, du spiser, der indeholder protein, men du kan blive mere fortrolig med dens forarbejdet form: mononatriumglutamat.

Naturlige Fødevarer Kilder

Alle fødevarer, der indeholder protein har også nogle glutamat, eller glutaminsyre, bundet til det naturlige protein. Mængden af glutamat, du får, varierer, afhængigt af den samlede mængde protein i de enkelte fødevarer. For eksempel, 3 ounce af oksekød top runde stege indeholder 5.15 gram af glutamat, og den samme del af kylling bryst har 3.99 gram. Ved sammenligning, vil du få 2.56 gram i 1 kop kidneybønner og 1.58 gram i en 1-ounce servering af blandet nødder. Et anbefalet dagligt indtag, er ikke blevet fastsat for glutamat, fordi kroppen kan selv syntetisere det, hvis du ikke får nok gennem det protein, du spiser.

Forarbejdet Glutamat, aka mononatriumglutamat

Glutamat stimulerer dine sanser og skabe en smag, der kaldes umami, som er forskellige fra sødt, surt, salt eller bittert. Denne egenskab førte til udviklingen af forarbejdede gratis glutaminsyre, også kendt som mononatriumglutamat, eller MSG. Bruges som smagsforstærker i fødevarer, MSG er fremstillet af stivelse, majs, sukker eller melasse og består af vand, natrium og glutamat. Det er også et biprodukt fra fermenteringen. Mens den AMERIKANSKE Food and Drug Administration klassificerer MSG som "generelt anerkendt som sikker" nogle mennesker er følsomme over for denne ubundet form af glutamat. Center for Videnskab i Offentlighedens Interesse, anbefaler forsigtighed i at forbruge MSG.

Fødevarer Med MSG

De mest almindelige kilder til MSG er Kinesisk mad, forarbejdet kød og frosne grøntsager og supper. Vær opmærksom på, at du kan finde det i mange forarbejdede og tilberedte fødevarer. USDA Food Safety and Inspection Service kræver MSG for at være identificeret i de ingredienser, når det er føjet til fødevarer. Men, vil du nødt til at tjekke de fødevarer, du køber, for skjulte kilder. Nogle smagsforstærkere, som hydrolyseret protein, indeholder glutamat. Når hydrolyseret protein bryder ned under behandlingen, fri glutamat kan kombinere med natrium til at danne MSG. Denne type MSG behøver ikke at være oplyst på etiketten.

Skjulte Kilder til MSG

Hvis du se ingredienser, der viser nogen form for glutamat, uanset om de er kaldet glutaminsyre eller dikaliumphosphat glutamat, kan du være sikker på, at de fødevarer, der indeholder MSG, ifølge den Amerikanske Ernæring Forening. Andre ingredienser, der indeholder MSG omfatter calcium komælkskaseinat, gelatine, tekstureret protein, hydrolyseret protein og gærekstrakt. Et stort antal af ingredienser, der kan indeholde MSG eller oprette den under behandling. Bare et par, du skal se efter, er bouillon, naturlige bouillon og oksekød eller kylling aromaer, maltekstrakt, soja sauce, soya protein og valle protein. Hvis du er følsomme over for MSG, så tal med din læge for at få en omfattende liste af skjulte kilder.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

Foto Credits

  • Jupiterimages/liquidlibrary/Getty Images
ADVERT

Mest populære