Sund Kost >> Kost

Glucomannan Vs. Psyllium

Skrevet af Ler McNight ; Opdateret 17 December 2018

Både glucomannan og psyllium, er opløselig bulking fibre, der kan bruges som redskaber i vægttab, til behandling eller forebyggelse af forstoppelse, og for at sænke kolesterol. Den afgørende forskel mellem disse to er den kilde, som hver er lavet. Psyllium er lavet af en busk-lignende urter, der er kendt som Plantago ovata og glucomannan er et sukker, der fremstilles af roden fra konjac planten.

Grundlæggende

Både psyllium fiber og glucomannan virker ved at absorbere vand en gang i tarmene, og danner en tung masse, som kan hjælpe med at flytte affald gennem fordøjelseskanalen. Af de to fibre, glucomannan, kan være effektiv i mindre doser. NYU Langone Medical Center bemærker, at glucomannan kan svulme op til 17 gange dens oprindelige volume, når den er nedsænket i vand. Både glucomannan og psyllium er tilgængelige i forskellige former, herunder pulver, kapsler og tabletter.

Bruger for Psyllium

Ifølge University of Maryland Medical Center, psyllium har været brugt til behandling af en række betingelser, herunder tyktarmskræft, forstoppelse, diabetes, diarre, hjertesygdomme, højt blodtryk, hæmorider, højt kolesteroltal, irritabel tarm syndrom, inflammatorisk tarmsygdom og fedme. En 2010-artikel i "Journal of Clinical Gastroenterologisk" bemærker, at fiber kosttilskud, og psyllium i særdeleshed, når det tages sammen med måltider, har en gunstig virkning på kolesterol og triglycerid-niveauer, forhøjet blodtryk og kropsvægt.

Bruger For Glucomannan

NYU Langone Medical Center bemærker, at glucomannan har en bred vifte af terapeutiske anvendelser, som omfatter at forbedre kolesteroltallet og blodtrykket, behandling af diabetes og hjælper med at regulere blodsukkeret, behandling af forstoppelse og hypothyroidisme, og medvirken i vægttab. En undersøgelse offentliggjort i 2005 i "Medical Science Monitor" testet glucomannan sammen med to andre fiber kosttilskud for at øge vægttab. Undersøgelsen fandt, at glucomannan var i stand til at inducere vægttab hos raske overvægtige forsøgspersoner, mens de andre fibre ikke var.

Sikkerhed

NYU Langone Medical Center bemærker, at selv om glucomannan er anses for sikkert, at der er en vis bekymring for, om sin dramatiske udvidelse i maven. Af denne grund, kan det være bedst at starte med den mindste effektive dosis. UMMC bemærker, at psyllium husk altid bør tages med et helt glas vand for at undgå kvælning og forstoppelse. Fordi både psyllium og glucomannan er fiber produkter, de begge har potentiale til at forårsage gas og oppustethed.

Konklusion

Glucommann og psyllium både er bedre end andre fiber kosttilskud til vægttab og de har hver især været undersøgt for deres roller i at behandle forhold, der er relateret til fedme, såsom højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk og diabetes. At afgøre, hvilke af disse fibre der er bedst for dig, kan kræve en prøveperiode med hver enkelt. Rådføre sig med din sundhedspleje professionelle, før du tager nogen fiber kosttilskud.

Om Forfatteren

Ler McNight er i øjeblikket en ernærings-forfatter med Demand Media Studios.

ADVERT

Mest populære