Sund Kost >> Ernæring

Hvad Funktion Gør Protein Har?

Protein er en vigtig del af alle levende celler, og en integrerende element af hud, hår, negle, kirtler, organer, knogler, muskler, blod og kropsvæsker. Kroppen har brug for en konstant tilførsel af protein til at bygge, reparere og forny nyt væv. Protein spiller en særlig rolle i opbygningen af celler, transport af molekyler, regulering af væsker, kemiske balance, immunforsvaret og fremstilling af hormoner, enzymer og blod celler. Nedbrydningsprodukter af protein er aminosyrer, som også kan udnyttes som en kilde til energi. Hver aminosyre har en unik biologisk funktion for at opretholde livet. Mangler i kosten protein kan føre til muskelsvind, træthed, nedsat immunforsvar, koma og i sidste ende død.

Struktur og Transport

Grundlaget for knogler, sener, ledbånd, tænder, hår og negle kræver, at proteinet kollagen. Kollagen også bistår i blodpropper, sår heling og dannelsen af arvæv. Myosin og aktin er muskler proteiner, der styrer bevægelse og sammentrækning af hjertet, mave-tarmkanal og lunger. Transport-proteiner, der transporterer ilt, fedt og mineraler gennem blodbanen. Hæmoglobin er et protein, der binder ilt til transport til lungerne og kroppen væv. Lipoprotein transport fedt til og fra hjertet og leveren.

Kemiske Reaktioner

Enzymer og hormoner er proteiner, der koordinerer og fremskynde kemiske reaktioner i kroppen. Stofskifte, fordøjelse, absorption, blodsukker kontrol, produktion af køn hormoner og nervesystemet funktion er fremmet ved tiltag af enzymer og hormoner. Albumin er et plasma protein, der stramt regulerer væskebalancen ved at tillade, at væsker og mineraler til at flytte ind og ud af cellerne. PH-værdien i kroppen også brug for streng kontrol og protein fungerer som en buffer for at opretholde syre-base balancen. Antistoffer er store proteinmolekyler i immunsystemet, der er produceret i respons til fremmede stoffer i kroppen. Antistoffer beskytte immunforsvaret mod toksiner, bakterier og vira.

Energi

Protein giver fire kalorier per gram. Når der er en utilstrækkelig forsyning af kalorier fra kulhydrater og fedt, protein, vil blive brudt ned, og bruges som en kilde til energi. Protein stof er nedbrudt til aminosyrer med en kvælstof-af-produkt. Amino gruppe er udnyttet til energi, og de resterende kvælstof stof omdannes til urinstof i leveren og udskilles af nyrerne. Urea er giftige og overdreven brug af protein til energi understreger nyrerne til at arbejde hårdere for at fjerne det. Når kalorier stammer fra protein nedbrydning, aminosyrer bliver ikke brugt til deres formål. På lang sigt høje indtag af protein kan stress nyrerne og føre til vægtøgning, gigt og forhøjet kolesterol niveauer.

Kilder til Protein

Tyve forskellige aminosyrer form protein i kroppen. Essentielle aminosyrer ikke kan produceres af kroppen og skal tilføres gennem mad. Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg er gode kilder til essentielle aminosyrer. Væsentlige aminosyrer er leveret af vegetabilske fødevarer, og kan dannes fra essentielle aminosyrer. Bønner, nødder, frø, jordnøddesmør, soja-produkter og-korn er rig på væsentlige aminosyrer. Protein bør bestå af 10 til 30 procent af det samlede kalorieindtag. Kosten mangler protein i de Vestlige samfund er sjældne, da protein er rigelige i fødevarer. Fejl og mangler er mere udbredt i de underudviklede lande, de fattige, ældre, børn og kritisk syge.

Om Forfatteren

Diane Tomkin er registreret og har licens diætist med mere end 30 års professionel erfaring inden for klinisk ernæring. Som en ernærings-konsulent, hun løber en privat praksis i Long Island. Tomkin har en master ' s degree i sundhedssektoren administration og health uddannelse. Hun har undervist i kandidat-og bachelor-klasser på Long Island Universitetet.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære