Sund Kost >> Sunde Måltider

Frugt & Grøntsager, Der styrker Immunforsvaret

Frugt og grøntsager har en masse mere at byde på immunsystemet end blot deres vitaminer og mineraler. Den phytonutrients, antioxidanter, fibre, olie og syrer i frugt og grøntsager, som er ansvarlige for deres forskellige varianter og farver, er også ansvarlige for deres sundhed, healing og immun - modulerende egenskaber. Disse bioaktive stoffer bruges af kroppen til direkte at bekæmpe betændelse og infektioner, og støtte afgiftning og immunsystemet celle funktion gennem et væld af mekanismer, hvoraf mange endnu ikke er fuldt forstået.

Orange og Gule farver

På grund af deres vitamin-C indhold, citrusfrugter som appelsiner og citroner har været udråbt som kur-alls for forkølelse og influenza. Selv om C-vitamin er en integreret ordentlig immunforsvaret, citrus frugter har en masse mere at byde på end blot en vitamin. Forskning offentliggjort i "Journal of Agricultural and Food Chemistry", bekræfter, at over 8.000 flavonoider er blevet identificeret med mange kommer fra citrus. Nogle af de mest velundersøgte flavonoid-stoffer i citrus, såsom quercetin, rutin, hesperidin, apigenin og tangeretin, har alle vist en vis evne til at målrette immunsystemet fejl, såsom overdreven inflammation og udvikling af kræft.

Røde

Forbindelser i cranberry juice har vist sig at være gavnlige for forebyggelse og behandling af urinvejene infektioner, mens også mindre brug af antibiotika i de ældre. Goji-bær, også kendt som wolfberries, er de røde bær fra Kina, der har immun-regulerende egenskaber som det fremgår af en undersøgelse fra 2009 fra "Journal of Medicinal Mad", som viste, at daglig indtagelse af goji juice øget immunceller kaldet lymfocytter og antistoffer kaldes immunglobulin G sammenlignet med placebo. Lycopen er den mest potente antioxidant i tomater, og det samme pigment-molekyle, som giver rød peberfrugt og vandmelon deres røde farve . Men der er også mange ekstra forbindelser i tomater og tomat produkter, der kan beskytte DNA af immunsystemets celler mod oxidative skader og derfor fremme en passende immunfunktion.

Blå og Lilla

Motion gavner skelet-og hjerte-kar-systemet, men anstrengende motion øger inflammation og oxidativt stress i kroppen, som kan lægge pres på immunsystemet. Blåbær er fuld af potente antioxidanter kaldet anthocyaniner, som bidrager til at imødegå motion-induceret stress på immunsystemet ved at øge anti-inflammatoriske stoffer og naturlige dræberceller – immun celler, der kan hjælpe med at bekæmpe infektioner. Lilla druer er også fuld af lignende anthocyanin antioxidanter, og regelmæssig indtagelse af 100% druesaft kan øge antioxidant status samt cirkulerende niveauer af immunceller kaldet gamma-delta T-celler i tarme og lunger. Betydningen af gamma-delta T-celler er lige begyndt at være fuldt ud værdsat som forsøg har vist, at de fungerer både som en første linje i forsvaret mod visse patogener og også link innate og adaptive grene af immunsystemet.

Grønne og Hvide

Kræft er en af de ultimative immune sygdomme som kræft celler har brug for, til at unddrage sig flere immun forsvar og checkpoints for at blive ondartede, og sprede sig. Regelmæssig indtagelse af korsblomstrede grøntsager som broccoli, kål og blomkål har gavnlig effekt på flere typer af kræft gennem deres kraftfulde anticarcinogenic agenter som sulforaphane, isothiocyanates og indoler. Bladgrøntsager grønne grøntsager som spinat og grønkål er rig på vitamin A, vitamin C, klorofyl, antioxidanter og essentielle fedtsyrer, som har immunstimulerende og immunoprotective effekter, mens svovl-rige molekyler i hvidløg er kendt som allyl forbindelser arbejde på en lang række immun veje ved at være antibakterielle, svampedræbende, antivirale og anticarcinogenic.

Om Forfatteren

Kevin Comerford har en Ph. D. i ernæringsmæssig biologi fra University of California, Davis. Han har koordineret flere kliniske undersøgelser, og har bidraget med flere artikler til peer-reviewede videnskabelige tidsskrifter. Dr. Comerford har også erfaring i undervisning, rådgivning, personlig træning og sundhed uddannelse.

Foto Credits

  • frugt og grøntsager salater billede af araraadt fra Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære