Sund Kost >> Kost

Hvilke Former for Kulhydrater, Kan ikke Kroppen Fordøje?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 09 December, 2018

Kosten kulhydrater består af sukker, stivelse og fibre. Nogle af disse kan du fordøje, og de giver den energi du behøver for at magten dine muskler og støtte aktiviteten af dine celler. De kulhydrater du kan ikke fordøje ikke forsyning du med brændstof, men de stadig tilbyde fordele til din sundhed. De kan også forårsage ubehagelige mave-tarm-symptomer, afhængigt af din samlede kost, og din særlige fysiologi.

Fiber

Kostfibre kommer fra de plantebaserede fødevarer, der indeholder cellulose, hemicellulose, lignin, pektin, planteslim og tyggegummi. Dit fordøjelsessystem mangler enzymer til at nedbryde disse fødevarer komponenter, og de rejser gennem din tarmen uden at blive fordøjet.

Uopløselige fibre, der findes i hele korn, bønner og grøntsager, tilføjer bulk til din affaldsstoffer og fremskynder deres passage gennem dine tarme, der kan reducere forstoppelse og udvikling af hæmorider.

Opløselige fibre, i modsætning hertil, bremser bevægelsen af fødevarer gennem din tarm, og kan hjælpe med at regulere, hvor hurtigt næringsstoffer såsom kolesterol, glukose absorbere ind i din blodbane. På denne måde, kan det hjælpe med at kontrollere diabetes og forebygge hjertesygdomme. Havregryn, frugt, grøntsager og bønner, der alle bidrager opløselig fiber til din kost.

Resistent Stivelse

Meget af stivelse, du spiser, er letfordøjelig, men en særlig type, der er kendt som resistent stivelse, er ikke. Nogle umodne frugter, som mango og bananer, samt visse stivelsesholdige fødevarer, der har været kogt og lov til at køle – for eksempel, pasta og kartofler i kolde salater – indeholder stivelse, som ikke reagerer på dine fordøjelsesenzymer. I stedet, disse stivelse reagerer meget gerne fiber i din fordøjelseskanalen. De kan hjælpe du føler dig fuld og kan bremse optagelsen af næringsstoffer. Hertil kommer, fordi fødevarer, der indeholder resistent stivelse tilbyder mindre energi end helt ikke-resistente stivelsesholdige fødevarer, du indtager færre kalorier med denne type af kulhydrat, potentielt nyttigt, hvis du forsøger at tabe sig.

Visse Former For Sukker

Nogle af sukker i din kost kan ikke være fordøjet, hvis du ikke fremstille nok, eller noget overhovedet, af fordøjelses enzymer, der er nødvendige for at bryde dem ned. Raffinose, for eksempel, er en sukker, der findes i bønner, rosenkål, broccoli og kål, og hvis man ikke kan fordøje nogle eller alle af det sukker, den passerer igennem til din store tarmen. Her, den naturlige bakterie-populationen fordøjer det, og i gør det, så frigiver gas som et biprodukt. På samme måde, mælk, sukker, laktose, som ikke undergår fordøjelsen, hvis du mangler den nødvendige fordøjelsesfremmende enzym. Det, der også bevæger sig videre til din store tarmen, hvor bakterier foder på det, producere gas og forårsage luft i maven eller mavesmerter.

Overvejelser

Fiber du spiser, kan også medføre ubehagelige mave-tarmkanal symptomerne. Mens uopløselige fibre kan hjælpe med at regulere dit liv, hvis du spiser for meget eller øge dit indtag for hurtigt, kan det forårsage mavesmerter, forstoppelse eller tarmobstruktion, især hvis du ikke øge dit indtag af vand så godt. Resistent stivelse, ikke medføre, at denne mave-tarm-problem.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære