Sund Kost >> Kost

Er Mere Nærende Fødevarer Rå eller Kogt?

Madlavning fødevarer kan forbedre deres smag, lave nogle mere fordøjelig og forhindre dem i at spolere. Sundheds-entusiaster, der søger at udlede de største fordele fra fødevarer kan vælge at forbruge deres daglige portioner i rå form. Det er vigtigt at overveje både ernæringsmæssige værdi og fødevaresikkerhed, når der træffes beslutning om at spise rå versus kogte fødevarer.

Madlavning Gevinster og Tab

Broccoli taber 28 procent af C-vitamin og 20 procent af sin calcium, når den er kogt. Broccoli også taber 26 procent af carotenoider lutein og zeaxanthin. Men, madlavning øger A-vitamin niveauer i broccoli med 19 procent. Kogende spinat fjerner eller ødelægger 11 procent af vitamin A og 8 procent af sin lutein og zeaxanthin, 35 procent af C-vitamin, 12 procent af sin folinsyre, 28 procent af sin calcium og 24 procent af sit strygejern.

Dampende Fordele

Dampende kan forbedre kolesterol-sænkende fordele af nogle grøntsager, ifølge en undersøgelse offentliggjort i juni 2008 nummer af tidsskriftet "Nutrition Research." Reagensglasset undersøgelsen målte evnen af flere grøntsager til at binde sig til galdesyrer og forhindre dem fra at blive reabsorberes. Da galdesyrer er lavet af kolesterol, som kroppen skal bruge op kolesterol til at erstatte de tabte galde, for dermed at sænke kolesterolindholdet i blodet. Collard greens, grønkål og sennep greens, viste, at det mest kolesterol-sænkende evne, efterfulgt af broccoli, rosenkål, spinat, grøn peber og kål. Den dampede grøntsager i undersøgelsen var betydeligt mere effektiv til at sænke kolesterol end de samme grøntsager i deres rå form.

Lycopen Niveauer

Selvom mange næringsstoffer og enzymer, der er ødelagt ved høje temperaturer, madlavning kan øge næringsværdien i grøntsager på andre måder, noter Bastyr University. Madlavning blødgørende fibre, der giver planternes cellevægge deres faste struktur og låser visse vitaminer, såsom beta-caroten, der er indeholdt i cellevæggene, hvilket gør disse næringsstoffer lettere for kroppen at absorbere. Mens madlavning nedsætter C-vitamin, det øger niveauet af lycopen i tomater. Da lycopen er mindre udbredte af de to næringsstoffer i de fleste menneskers kost, kogte tomater er ofte et bedre valg end rå for at få mere lycopen.

Forebyggelse Af Kræft

Kræft-bekæmpelse af kemikalier kendt som isothiocyanates, i korsblomstrede grøntsager, herunder broccoli, blomkål, collards, og grønkål er i vid udstrækning gået tabt i madlavning, ifølge en undersøgelse offentliggjort i April 2008 tidsskriftet "Cancer Epidemiologi Biomarkører og Forebyggelse." I den kost undersøgelse, en stærk korrelation frem, der viser, at de, der i prisen er højere niveauer af rå, korsblomstrede grøntsager i deres kost, havde en lavere risiko for blærekræft.

Rå Mælk

Rå mælk og mejeriprodukter er i stigende grad efterspurgt af forbrugerne, der ønsker at undgå pasteurisering, som menes at ødelægge enzymer og næringsstoffer, der fremmer optagelsen af calcium, ifølge University of Colorado Forlængelse. En undersøgelse offentliggjort i November 2011 udgave af "Journal of Food Protection" fandt, at pasteurisering faldt niveauer af vitamin E, B1 og B12, men forhøjede niveauer af vitamin A. Pasteurisering ikke påvirke mængden af vitamin B6. Men sikkerheden spørgsmål omkring risikoen for fødevarebårne sygdomme fra rå mælk, der har ført til, at Food and Drug Administration til at fraråde indtagelse af rå mælk og mejeriprodukter. Af denne grund, nogle stater, såsom Colorado, har forbudt salg af rå mælk.

Om Forfatteren

Tracey Roizman, DC er en forfatter og taler om naturlige og forebyggende sundhedspleje og en praktiserende kiropraktor. Hun holder også en B. S. i ernæringsmæssig biokemi.

Foto Credits

  • Bagning Fad af Kartofler billede af Jaimie Duplass fra Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære