Sund Kost >> Kost

Fødevarer med Højt indhold af Catechiner

Skrevet af Paula Martinac; Opdateret: December 02, 2018

Chokolade og rødvin kan synes som dekadent aflad. Men de er også fulde af naturlige stoffer kaldet katekiner, der kan fremme hjerte-sundhed og skære din risiko for nogle kræftformer. For meget af en god ting kan forårsage andre problemer selv, så stick med anbefalede mængder af catechin-rige fødevarer og drikkevarer, der giver de bedste resultater.

Hvad Er Catechiner?

Catechiner hører til en afdeling af phytonutrients kaldet flavanols. Forskning tyder på, at de fungerer som antioxidanter i kroppen, med potentiale til at bekæmpe alt lige fra hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk til forskellige former for kræft og Alzheimers sygdom. En fællesbetegnelse, catechiner omfatter forbindelser som epicatechin (EF), epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (EKG) og epigallocatechin gallate (EGCG), der findes i forskellige koncentrationer i en række fødevarer og drikkevarer.

Frugt er Høj i Catechiner

Blandt fødevarer med højt indhold af catechiner er frisk frugt. Nogle af de største koncentrationer af catechiner per portion forekomme i æbler (skræl), abrikoser, kirsebær, ferskner, brombær, sorte druer, jordbær, blåbær og hindbær. Disse frugter indeholder varierende mængder af forskellige sorter af catechiner, men en undersøgelse viste, jordbær tilbyder en kompleks blanding.

Catechin-Rige Te

Brygget grøn te er især høj i catechiner, men den faktiske mængde i en servering, varierer meget efter mærke, ifølge en rapport fra 2012 ConsumerLab.com. Laboratoriet udførte tests på teposer, løs te og K-kopper og fandt catechin indhold varierede fra 25 til 86 milligram per servering af almindelig grøn te, mens matcha grøn te, forudsat hvor som helst fra 17 til 109 mg.

Andre teer, herunder sort og frugt smag, levering catechiner så godt. En gennemgang udgivet i Mad og Bioprodukter Behandling i 2015 fundet en høj catechin indhold i Darjeeling te, samt te infunderes med solbær, kirsebær, appelsin, citron eller jordbær. Tilsætning af sukker eller fløde til din brygget te, men kan aflede opmærksomheden fra sine overordnede sundhedsmæssige fordele ved at forhøje dit daglige kalorie tæller.

Catechiner i Vin

I moderate mængder, vin er en anden god drik valg for sundheds-fremme af catechiner. University of California i Davis vurderer, at en 3 - til 4-ounce servering af rød bordvin, som leverer alt fra 8 til 33 mg catechiner. Hvidvin tilbyder mindre, med omkring 4 mg. Selv om catechiner kan vise sig gavnlig for hjertet sundhed, American Heart Association anbefaler, at mænd holder sig til en eller to portioner af alkoholholdige drikkevarer om dagen, og kvinder kun har én.

En Lille Daglig Chokolade

Kakaobønner tilbyder en rig mængde af catechiner; jo mørkere og mindre forarbejdet, jo højere koncentration. Rå kakao nibs, fås i nogle butikker i bulk, er en af de mindst forarbejdede typer af kakao til rådighed for forbrugerne, men smagen kan blive for bitter for nogle ganer. Når du vælger chokolade til sin catechin indhold, vælge mørke sorter, der har et kakao indhold på 70 procent eller mere og mindst gram sukker. Add-ins som korender, rosiner, nødder og karamel øge kalorie indhold af en chokolade bar, så stick med almindeligt. For kakao er potentielle fordele til hjertet sundhed, at UC Davis foreslår en daglig servering af mørk chokolade svarende til omkring 30 kalorier.

Bælgfrugter og Nødder

Bælgfrugter indeholder catechiner, for, med kogte bønner, der tilbyder den højeste koncentration, og hestebønner også er rig på disse forbindelser. Nødder til at vælge for deres betydelige catechin indhold omfatter pekannødder, pistacienødder, mandler og hasselnødder.

Om Forfatteren

Paula Martinac er en ernærings-pædagog, forfatter og coach. Hun har en Master of Science i Sundhed og Ernæring, Uddannelse og er Bord-Certificeret i Holistisk Ernæring. Hendes forskningsområder interesse kan nævnes stress, vægt og kvinders sundhed.

ADVERT

Mest populære