Sund Kost >> Kost

Hvorfor Er Nogle Fødevarer, som kan Fordøjes Og Andre ikke?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret December 27, 2018

De fødevarer, du spiser give dig de næringsstoffer, som din krop har brug for at udføre sine funktioner. Fordi de fleste proteiner, kulhydrater og fedtstoffer, der er store molekyler, at de er for store til dine mave-tarmkanalen til at absorbere, indtil dit fordøjelsessystem bryder dem ned til en håndterbar størrelse. Nogle fødevarer, og fødevarer, men ikke undergår fordøjelsen. Nogle er små nok til at blive optaget som de er, mens andre ikke er kompatibel med dine fordøjelsesenzymer.

Fordøjelse

Fordøjelsen refererer til den proces, hvor din tarm reducerer fødevarer til deres grundlæggende komponenter, oplåses den ernæringsmæssige værdi, de indeholder. Det nedbryder proteiner til aminosyrer, kulhydrater til enkelt sukker, eller monosaccharider, og fedt at fedtsyrer og monoglycerider. Fordøjelsen fungerer ved hjælp af mave-syre, galde og et udvalg af fordøjelses enzymer, der er specifikke for den type mad, de arbejder på. Din tyndtarmen optager disse individuelle molekyler, så de kan rejse gennem blodet til de dele af din krop, der har brug for dem.

Størrelse

Nogle små fødevarer elementer, der kan optages uden at skulle fordøjelse. Monosaccharider, så som glukose eller fruktose, i den mad, du spiser, kan gå direkte ind i cellerne foring din tyndtarmen. I virkeligheden, de kan ikke være yderligere fordøjet, da disse er de byggesten, af stivelse og større sukker molekyler. Tilsvarende aminosyre kosttilskud ikke undergår fordøjelsen, og forud til absorption, fordi molekylerne er allerede så små, som de kan få. Vitaminer og mineraler i fødevarer, er ikke fordøjelig, og de går over i den absorberende celler i din tyndtarmen sammen med andre fordøjet mad, eller med hjælp af transporter molekyler.

Kemi

Den kemiske struktur af nogle af de fødevarer, du spiser forhindrer deres fordøjelse. Cellulose, for eksempel, er en form for kulhydrat, der findes i kosten fiber. Ligner stivelse, cellulose består af lange kæder af glucose-enheder bundet sammen; men disse obligationer er kemisk forskellige stivelse i forhold til cellulose. Dit fordøjelsessystem indeholder enzymer, med evnen til at bryde ud af de obligationer, der holder stivelse er glukose molekyler, men det mangler enzymer til at gøre det samme for cellulose. Du kan derfor fordøje stivelse til at frigive sin individuelle glukose-enheder, mens cellulose, passerer ufordøjet gennem systemet. Resistent stivelse er en særlig type af fødevarer stivelse, der gennemgår kemiske ændringer for at gøre den mindre fordøjelige. Madlavning og derefter afkøling stivelsesholdige fødevarer såsom kartofler, ris og pasta ændrer deres kemiske bindinger, så de er blevet resistente over for dine fordøjelsesenzymer. På denne måde, resistent stivelse kan opføre sig på samme måde som kostfibre.

Fordøjelsesproblemer

Fødevarer, der generelt anses for fordøjelig kan ikke være letfordøjeligt for dig, hvis du har en fordøjelsesproblemer. For eksempel, hvis cellerne i din tyndtarm mangler evnen til at syntetisere de fordøjelsesfremmende enzym laktase, du er i stand til at fordøje mælk, sukker, laktose til sin monosaccharider, glucose og galactose. Laktose passerer derefter gennem din ufordøjet tarmen og kan forårsage en række ubehagelige bivirkninger. Heldigvis, kan du købe laktose reduceret mælk eller laktase kosttilskud til at klare denne type af undigestible mad.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære