Sund Kost >> Ernæring

Hvilke Fødevarer, Der Kan Erstatte Simple Kulhydrater?

Skrevet af Becky Bell, MS, RD; Opdateret December 20, 2018

Kulhydrater er en af de tre makronæringsstoffer, der forsyner kroppen med energi. Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde, og er en vigtig del af kosten. Det er dog ikke alle kulhydrater er ens, og det er vigtigt til at vælge klogt. De to kategorier af kulhydrater er de simple og de komplekse. Nogle simple kulhydrater har meget ringe ernæringsmæssig værdi, og erstatte dem med mere nærende fødevarer kan forbedre din kost.

Simple Kulhydrater

Simple kulhydrater er sukker, der enten forekommer naturligt i fødevarer eller er blevet føjet til mad. Mange forarbejdede fødevarer såsom korn, granola barer, kiks, kager, sukkersødede drikkevarer og andre søde sager har tilsat sukker. Men der er mange sunde fødevarer, der også indeholder simple kulhydrater, såsom mælk, frugt og grøntsager, som alle indeholder naturligt sukker. For at maksimere kvaliteten af din kost, fokus på at erstatte fødevarer med højt indhold af tilsat sukker med mere nærende fødevarer, der indeholder naturligt sukker.

Fiber-Rige Indhold Af Kulhydrater

En kategori af fødevarer, der kan bruges til at erstatte simple kulhydrater er fiber-rige indhold af kulhydrater. Hele korn, bælgfrugter, frugter og grøntsager er eksempler på, fiber-rige indhold af kulhydrater. Selvom frugter og grøntsager indeholder nogle simple kulhydrater, de er også fyldt med fibre og næringsstoffer. Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler, at raske voksne indtager 25-35 gram fibre om dagen.

Magert Protein

Du bør få omkring 50 procent af dine kalorier fra kulhydrater. Hvis du har masser af kulhydrater i din kost allerede, kan du erstatte simple kulhydrater med proteiner. Magert oksekød, fjerkræ, fisk, svinekød og æg er alle fødevarer, der ikke indeholder kulhydrat, men er fyldt med protein. Protein fødevarer er mere næringsstof tæt end sukkerholdige fødevarer, og protein også giver mæthed. Proteiner er byggestenene i hver eneste celle i din krop og er et vigtigt element i en sund kost.

Sunde Fedtstoffer

Sunde fedtstoffer har meget mere ernæringsmæssig værdi end sukker. Fedtstoffer fra plante-baserede kilder giver vigtige fedtsyrer, der er kendt for at sænke kolesterolindholdet i blodet og nedsætte insulin-niveauer. Dette kan sænke din risiko for hjertesygdom. Olier, nødder, frø og avocado er gode kilder til hjerte-sunde umættede fedt. Prøv at erstatte en candy bar eller snack bar med en håndfuld nødder til en nærende snack.

Betydningen af Kulhydrater

En sund kost indeholder kulhydrater, protein og fedt. Mens nogle simple kulhydrater er blottet for næringsstoffer og tilføj meget lille fordel til den kost, kulhydrater bør ikke elimineres fuldstændigt fra kosten. Hjernen og nervesystemet er afhængige af brændstof fra kulhydrater. Fokusere på at få dine kulhydrater fra næringsstof tæt fødevarer som fuldkorn, frugt, grøntsager, bælgfrugter og mejeriprodukter med lavt fedtindhold og undgå sukker så meget som muligt.

Om Forfatteren

Becky Bell er en registreret diætist med erfaring inden for diabetes, kronisk nyresygdom og ernæring generelt. Bell har en Bachelor of Science i ernæring fra Olivet Nazarene Universitet og har en Master of Science i human ernæring fra University of Alabama.

ADVERT

Mest populære