Sund Kost >> Ernæring

Hvordan Er Fiber Brudt Ned?

Skrevet af Erica Kannall; Opdateret December 27, 2018

Kostfibre giver mange fordele for din krop, selvom det er ufordøjelige og bidrager med meget få kalorier. Ufordøjelige betyder, at dine fordøjelsesenzymer ikke kan bryde fiber ned. Men den struktur af kostfibre er ændret, når du tygger, og nogle er fordøjet af bakterier i tyktarmen. Andre fibre passerer gennem din krop for det meste uændret.

Kostfibre

Kostfibre er en form for kulhydrat, der kommer fra vegetabilske fødevarer. Det er fundet i frugt, grøntsager, korn, nødder og bønner. To typer af kostfibre findes -- opløselige og uopløselige fibre. Den første, der absorberer vand i din fordøjelseskanalen og svulmer at skabe en gel. Opløselige fibre kan hjælpe med at sænke dit kolesteroltal og regulere blodsukkeret, i henhold til MayoClinic.com. Uopløselige fibre giver bulk i dit fordøjelsessystem tarmkanalen, og opfordrer bevægelighed for fødevarer gennem din krop, forebygge forstoppelse.

Gnavende

Selv om kostfibre er ufordøjelige af din krop, det er fysisk ændret. De første ændringer til høj-fiber fødevarer, der opstår, når du tygger. De fleste fiber findes i planternes cellevægge, og det hjælper med at give styrke og struktur til anlægget. Dine tænder og pres fra din kæbe muskler nedbryde store stykker mad ind i mange små stykker, at ændre sin fysiske fremtoning. Den churning af din mave muskler under fordøjelsen kan også fysisk at bryde mad i mindre bidder. Fra din mave, indtil nå frem til din store tarmen, fiber bevæger sig langs stort set uændret, med undtagelse af at absorbere fugt.

Tarmbakterier

Når du har nået din store tarmen, fiber kan bruges som energikilde af bakterier i din krop. Nogle bakterier spiser fiber i løbet af en proces, der kaldes fermentering og frigive gasser som kuldioxid og brint som biprodukter. Ifølge Food and Agriculture Organization of the United Nations, at over halvdelen af fiber du spiser helt bliver fordøjet af colon bakterier og resten forlader kroppen som affald. Gas biprodukter af gæring er enten absorberes ind i din blodbanen eller passerer ud af kroppen som luft i maven.

Tips

Institute of Medicine anbefaler, at mænd under 50 år får mindst 38 gram fibre om dagen, og kvinder får mindst 25 gram. Over 50 år gamle, mænd bør få mindst 30 gram fibre og kvinder 21 gram. Gradvist øge din fiber indtagelse hjælper med at forhindre, at gas og forstoppelse. Det er også vigtigt at drikke masser af væske, når at spise en høj-fiber kost. Uden nok vand, kan du opleve forstoppelse.

Om Forfatteren

Erica Kannall er en registreret diætist og certificeret sundheds/fitness specialist med American College of Sports Medicine. Hun har arbejdet i klinisk ernæring, fællesskab, sundhed, fitness, sundhed, coaching, rådgivning og food service. Hun har en Bachelor of Science i klinisk diætetik og ernæring fra University of Pittsburgh.

ADVERT

Mest populære