Sund Kost >> Ernæring

Hvad Enzymer Er Brugt til at Nedbryde Kulhydrater

Skrevet af Sukhsatej Batra, Ph. D.; Opdateret December 27, 2018

Kulhydrater, rigeligt til stede i fødevarer, såsom brød, korn, frugt og grøntsager, er den vigtigste kilde af energi i kosten. Under fordøjelsen, en række enzymatiske reaktioner nedbryde kulhydrater i disse fødevarer i simple kulhydrater, som er let absorberes i tyndtarmen. Mens komplekse kulhydrater kræver enzymer såsom spyt amylase, pancreas amylase og maltose for fordøjelsen, simple kulhydrater kræver lidt eller ingen enzymatiske reaktion standses inden optagelsen.

Kulhydrater

Forskellige former for kulhydrater er til stede i fødevarer. De enkelte enheder af sukker, så som glukose, fruktose og galactose er den enkleste former for kulhydrater kaldes monosaccharider, mens saccharose, lactose og maltose er disaccharider, der består af to monosaccharider, som er knyttet sammen. Komplekse kulhydrater omfatter stivelse og fibre, som er polysaccharider, der består af lange kæder af glucose-enheder bundet sammen. Selvom fiber modstår enzym handling og ikke nedbrydes under fordøjelsen, kan nedbryde stivelse, enzymer, der starter i munden.

Spyt Amylase

Tygge pauser mad til små molekyler, som kombinerer det med spyt, der udskilles af spytkirtlerne i munden. Sammen med mucin og buffere, spyt spyt indeholder enzymet amylase, der virker på stivelse i fødevarer og bryder den ned til maltose. Spyt amylase fortsætter til den korte varighed, at kulhydrater er i munden, hvorefter blandingen af den delvist fordøjede kulhydrater vandrer ned gennem spiserøret til mavesækken. På grund af hæmning af spyt amylase aktivitet ved den sure gastrisk saft, fordøjelsen af kulhydrater, ikke forekommer i maven.

Pancreas Amylase og Maltase

Som en kombination af gastrisk saft og delvist fordøjet mad ind i tyndtarmen, bugspytkirtlen udskiller bugspytkirtlen saft, som indeholder enzymet pancreas amylase. Dette enzym virker på de resterende polysaccharider og bryder dem i disaccharid enheder af maltose. I det sidste trin af kompleks kulhydrat fordøjelse, enzymet maltase til stede i foring af tyndtarmen pauser maltose i to enheder af glukose. Glukose er derefter optages og føres ind i blodbanen.

Sucrase og Laktase.

Yderligere to enzymer, der findes i tyndtarmen fordøje andre disaccharider i fødevarer. Det enzym, sucrase fordøjer saccharose eller tabel sukker i de enkelte enheder af glukose og fruktose, mens laktase pauser laktose eller mælkesukker til glucose og galactose. Disse monosaccharider er absorberet i tyndtarmen, og transporteres til leveren via blod. Som den menneskelige krop kan kun udnytte glukose som energikilde, leveren omdanner fruktose til glucose og galactose. Glucose enten bliver en kilde til øjeblikkelig energi eller lagres i leveren og musklerne i form af glykogen.

Fiber

Fiber, der findes i fødevarer som opløselige og uopløselige fibre, er den eneste kulhydrat, som ikke nedbrydes af mave-enzymer. Mens opløselige fibre bliver en tyk gel-lignende masse i små tarme på grund af sin evne til at opløses i vand, uopløselige fibre forbliver uændrede i løbet af fordøjelsen. Kostfibre er en vigtig del af kosten, da det hjælper med at forhindre forstoppelse, fastholde tarm sundhed, reducere blod niveauer af low-density lipoprotein, kontrol med blodsukkerniveauet, og kan endda hjælpe dig til at tabe vægt.

Sunde Kulhydrater

For at få mest muligt ud af din kulhydrat indtagelse vælger fødevarer, der indeholder komplekse kulhydrater som fuldkorn, hele korn produkter, nødder, frø, tørrede bønner, bælgfrugter, ærter, frugt og grøntsager. Undgå eller indtager små mængder af sodavand, søde morgenmadsprodukter, frugt, drikkevarer og desserter, der indeholder tilsat sukker i form af high-fructose corn syrup, majs sødestoffer, fructose, brun sukker, melasse, rå sukker, druesukker og malt sirup. På ingrediens-listen på etiketterne på fødevarer kan hjælpe dig med at vælge sunde kulhydrater.

Om Forfatteren

Som forsker og underviser, Sukhsatej Batra har været at skrive instruktions-materiale, videnskabelige artikler og tekniske dokumenter, som siden 2001. Hun har en alsidig videnskabelig baggrund, der arbejdede inden for ernæring, molekylærbiologi og biokemi. Batra har en Ph.d. i fødevarer og ernæring, og et certifikat i professionel teknisk kommunikation.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære