Sund Kost >> Kost

Hvad Er de Mest energirige af Alle Makronæringsstoffer?

Skrevet af Adrienne Miriani; Opdateret 14 December 2018

Makronæringsstoffer, som er væsentlige komponenter af de fødevarer, vi spiser, giver kalorier. Kulhydrater, protein og fedtstoffer, er de tre typer af makronæringsstoffer og fødevarer og drikkevarer, der indeholder varierende mængder af disse næringsstoffer. Energi-tæthed af mad refererer til antallet af kalorier i en vis mængde. Fedt er det mest energirige makronæringsstoffer findes i fødevarer.

Kalorier i Makronæringsstoffer

At være opmærksom på den energi-tæthed af fødevarer er vigtigt, da indtage store mængder af højt kalorieindhold fødevarer, der bidrager til vægtøgning og fedme. Gram for Gram, hver makronæringsstoffer indeholder et bestemt antal kalorier. Kulhydrater og protein indeholder 4 kalorier per gram, mens fedt indeholder 9 kalorier per gram. Da fedt indeholder mere end dobbelt så mange kalorier per gram kulhydrat eller protein, der er de mest energirige.

Typer af Fedtstoffer

Ikke alle fedtstoffer er skabt lige, som nogle er sundere end andre. Fedtstoffer, der findes naturligt i fødevarer som olivenolie, nødder, ost og oksekød, eller de er undertiden tilsættes til fødevarer. Typer af fedtstoffer omfatter umættede fedtsyrer, mættede og trans. Enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer er de to typer af umættede fedtstoffer og betragtes som den mest gavnlig for helbredet, når det indtages i moderate mængder. Umættet fedt findes primært i vegetabilske-baserede olier, nødder og fisk. Mættet fedt, som bør begrænses i kosten, der er fundet i de tropiske olier og fede mejeriprodukter og kød. Trans fedt er normalt en type af fedt tilføjet til emballeret snack fødevarer eller bagt varer, og er mindst sundeste type. Alle typer af fedt indeholder 9 kalorier per gram.

Sundhedsmæssige Konsekvenser

Overvægtige eller overvægtige personer er i højere risiko for at udvikle hjertesygdom, type 2 diabetes og visse typer kræft. Du vælger fødevarer, der har lavere energitæthed giver os mulighed for at forbruge en større mængde af mad for færre kalorier, hvilket begrænser overskydende vægtøgning. For eksempel, en spiseskefuld smør og 2 kopper skiver jordbær begge har omkring 100 kalorier, hvilket betyder, at jordbær er lavere energiindhold. Ifølge Mayo Clinic, forbruge flere fødevarer, der har en lav energitæthed hjælper os med at føle sig fuld og holder du vægten på lang sigt.

Makronæringsstoffer Anbefalinger

Alle tre makronæringsstoffer er nødvendige og vigtige for vores sundhed og dermed bør indtages i varierende mængder. Institute of Medicine har etableret forventede anbefalinger for indtag af makronæringsstoffer, baseret på de samlede forbrugte kalorier per dag. Voksne bør sigte mod at opnå ca 45 til 65 procent af deres kalorier fra kulhydrater, 10 til 35 procent fra protein og 20 til 35 procent fra fedt. Mærkaten, der findes på de fleste fødevarer er nyttigt for forståelsen af mængder af de enkelte makronæringsstoffer i et produkt.

Om Forfatteren

Adrienne Miriani begyndte at skrive om ernæring i 2007 som den studerende forfatter til Michigan Diætetiske Association. I dag arbejder hun som en sundheds-og wellness coach, der er baseret i Nashville. Miriani er en registreret diætist og indehaver af en post-bachelor-certifikat i diætetik fra Wayne State University i Detroit.

ADVERT

Mest populære