Sund Kost >> Ernæring

Typer af Proteiner og Deres Funktion

Skrevet af Kirsten Nunez; Opdateret: 06 December, 2018

Protein er en vigtig makronæringsstoffer lavet af små enheder, der kaldes aminosyrer, som er fundet i hver celle. I virkeligheden, proteiner ofte kaldes livets byggesten. Aminosyrer er klassificeret som vigtige, mindre vigtige eller betinget. Vores kroppe kan ikke gøre essentielle aminosyrer, så er vi nødt til at få dem fra fødevarer. Væsentlige aminosyrer er kroppen, mens betinget aminosyrer er kun afgørende, når du er syg. Kilder til protein er betragtet som fuldstændig eller ufuldstændig afhængigt af aminosyrer, de leverer. Ifølge det AMERIKANSKE National Library of Medicine, 10 til 35 procent af dit daglige kalorieindtag bør komme fra protein. Vores kroppe ikke gemme protein som fedt eller kulhydrater, så det er vigtigt at få nok hver dag.

Komplet Proteiner

Komplet proteiner give alle de ni essentielle aminosyrer, som vores krop ikke kan gøre. Toppen kilder til komplette proteiner omfatter animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk og skaldyr. Som eksempler kan nævnes bøf, tyrkiet og laks. Andre animalske produkter som æg og fedtfattige mejeriprodukter, er også gode kilder til komplette proteiner. Men, huske på, at nogle høj-protein fødevarer kan også være højt indhold af mættet fedt. Bøf, for eksempel, har 40 gram protein, men 12 gram mættet fedt. Til at spise mere nærende komplette proteiner, United States Department of Agriculture foreslår, at vælge lean eller fedtfattig kød og fjerkræ. Du kan også spise fisk og skaldyr et par gange om ugen for at øge indtagelsen af gode fedtstoffer. Ved hjælp af sund madlavning metoder, såsom stegning og bagende vil undgå tilsætning af ekstra fedt.

Ufuldstændige Proteiner

Ufuldstændige proteiner mangler en eller flere essentielle aminosyrer. Næsten alle vegetabilske proteiner er ufuldstændige. Bønner, ærter, frø, nødder, soja produkter, og nogle korn er vegetabilske proteiner. Eksempler på bønner og ærter omfatter hvide bønner, kikærter, hummus og grønne ærter. Frø og nødder omfatte fødevarer, såsom mandler, nødder og solsikkefrø. USDA anbefaler spise usaltede nødder og frø, for at undgå ekstra natrium. Eksempler på soja produkter omfatter, tofu, tempeh og soja mælk. Quinoa, er et frø, der har spist som et korn, er en usædvanlig rig kilde til protein. Hvis du ikke spiser animalske produkter, er det vigtigt at spise mange forskellige typer af vegetabilske proteiner, for at få nok essentielle aminosyrer.

Protein-Ækvivalenter

De fleste personer har brug for 5 til 7 ounce af protein hver dag. En ounce af protein kan være opnået gennem 1 ounce af kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. For reference, 3 ounce af kød eller fjerkræ, der er på størrelse med din håndflade og 3 ounce af fisk, der er på størrelse med et checkhæfte. En ounce af protein også lig med 1 stort æg, 1/4 kop bønner eller ærter, 1 spiseskefuld af møtrik smør, 1/2 ounce af nødder eller frø, eller 14 jordnødder og 27 pistacienødder.

Om Forfatteren

Kirsten Nunez er en sundhed og livsstil journalist med base i Beacon, New York. Da 2014, hun har bidraget til over 15 digitale publikationer. Hendes arbejde har optrådt på ernæring og sundhed websites såsom SparkPeople, CureJoy, og Healthline. Kirsten har en Master of Science i Ernæring og er Bachelor of Science i Ernæring.

ADVERT

Mest populære