Sund Kost >> Kost

Gøre Æg Gider galdeblære?

Skrevet af A. P. Mentzer; Opdateret: November 19, 2018

Æg er billige, en god kilde til protein og nem at tilberede. Desværre, æggeblommer, der er højt kolesterol. For meget kolesterol kan føre til galdeblære problemer, såsom betændelse og galdesten. Der er ingen grund til at skære ud æg helt at undgå galdeblære problemer, dog. Moderation og mindfulness med hensyn til din kost og vægt kan give dig mulighed for sikkert at spise æg, uden at det udløser din galdeblære.

Tip

Æg er højt kolesterol. Indtagelse af for meget kolesterol kan føre til galdeblære problemer.

Galdeblære-Funktion

Galdeblære er et lille sæk, der er knyttet til leveren, og det gemmer galde. Galde hjælper med fordøjelsen ved at bryde ned fedtstoffer. Leveren producerer galde og gemmer det i galdeblæren. Galdeblæren udgivelser galde, som er nødvendig for, i tyndtarmen. For meget kolesterol interfererer med galdeblære-funktion og kan føre til udvikling af galdesten.

Galdesten og Galdeblære Angreb

Overskydende kolesterol i galden former krystallinsk granulat. Specialer korn klumpe sig sammen for at danne galdesten. Galdesten i galdeblæren ikke forårsage problemer. Men problemerne opstår, hvis galdesten bliver for store eller for mange og blokere kanalen, der giver galde til at flyde fra galdeblæren til tyndtarmen. Denne blokering forårsager betændelse i galdeblæren, hvilket fører til en galdeblære angreb. Symptomerne omfatter smerter i øvre abdomen, smerter mellem skulderbladene, kvalme og opkastning. Alvorlige angreb kan også forårsage feber og kulderystelser. Alvorlige eller gentagne tilfælde af galdesten kan kræve kirurgisk fjernelse af galdeblæren. Galdesten forekommer hyppigere hos kvinder end mænd i dem, når de er mellem 20 og 60. Efter 60 år, de er lige så fælles for begge køn.

Kolesterol i Æg

En kost med højt kolesterol er en vigtig risikofaktor for galdeblære problemer. Fødevarer med højt indhold af mættet fedt indeholder også en stor mængde af kolesterol. Animalske produkter som æg, æggeblommer, smør, fløde, kød og spæk er alle højt kolesterol. En æggeblomme indeholder 200 mg kolesterol. Den anbefalede daglige værdi for kolesterol er 300 mg, hvilket gør det nemt at forbruge mere end en hel dags værd af kolesterol i en enkelt morgenmad.

Æg som en Del af en Sund Kost

På trods af deres kolesterol indhold, æg, der kan indtages som en del af en sund kost. Æg er en god kilde til protein og andre næringsstoffer. Spise dem i moderate mængder, eller indtager kun den hvide æg, der effektivt kan begrænse dit kolesterol indtag, når det kombineres med en samlet lav kolesterol kost. Begrænsning af smør, fløde og fede kød giver mere plads til æg i dit kolesterol budget. Når de spiser æg, skal de springe den ost og forarbejdet pålæg, og runde de måltid med frugt, grøntsager og hele korn.

Andre Risikofaktorer

Ud over et højt fedtindhold, højt kolesterol, kost, fedme er en anden risiko faktor for udvikling af galdeblære problemer. Hurtige vægttab, yo-yo slankekure og længerevarende faste efterfulgt af at spise et stort måltid også bidrage til at galdeblære problemer. Opretholde en sund vægt, at opnå langsom og støt vægttab og spise med jævne mellemrum kan hjælpe med at forhindre galdeblære angreb. Spise en høj-fedt måltid kan også udløse symptomer, så undgå at gå overbord med animalsk fedt og stegt mad i et møde.

Om Forfatteren

A. P. Mentzer uddannet fra Rutgers University med en grad i Antropologi og biologi. Hun arbejdede i den farmaceutiske forskning, uddannelses-udgivelse og en redaktør for en familie wellness magasin forud for at blive en freelance forfatter. Mentzer nyder at skrive om ernæring, kost, madlavning og sundhed emner fra et videnskabeligt perspektiv. Hun sætter teorien i praksis fodre sin sultne familie af atleter og kræsne.

ADVERT

Mest populære