Sund Kost >> Kost

Hvad Er Mere Effektivt: at Tælle Kalorier eller Fedt i Alt?

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Sporing af din kost er simpelt i teorien, men det kan føles skræmmende (for ikke at nævne tidskrævende) i praksis. Fiber, protein, fedt, kulhydrater, kalorier, jern, natrium ... listen over "næringsstoffer til at spore" kan gå på og.

Så hvordan kan du gøre kost tracking enklere og lettere at passe ind i din aktive livsstil? Fokus på en eller to næringsstoffer for at spore i detaljer, og bare blive bevidst om resten. Hvis du er i håb om at tabe eller opretholde vægten, eller ønsker at fremme din hjerte-kar-sundhed, det er vigtigt at spore kalorier og fedt. Hvilken en du skal fokusere på, selv om, afhænger af dit mål.

For det meste, Fokus på Kalorier

Hvis du, som de fleste i USA, du er bekymret med at opretholde eller opnå en sund vægt, fokus på kalorier. Det gamle mundheld om "Kalorier, kalorier ud" ringe rigtigt til vægttab – så hvis du ønsker at flytte den skala, du har brug for at forbruge færre kalorier, end du forbrænder hver dag.

Hver 1-pund tab svarer til et underskud på 3.500 kalorier. Med andre ord, hvis du brænder 500 flere kalorier om dagen end du spiser, vil du tabe omkring et halvt kilo om ugen.

Så hold styr på dit kalorie indtag, herunder ofte glemte kalorier som sukker og fløde i kaffen. Måle dine portioner, så du ikke ved et uheld at spise mere, end du har planlagt til. Hvis du laver smart kalorieindhold mål og holde sig til dem, vægten skal komme ud.

Sporing Af Fedt Kan Hjælpe Dig Med At Tælle Kalorier

At være opmærksomme af fedt i din kost, er det stadig vigtigt, selv om kalorier er dit primære fokus. Det skyldes, at fedt er meget kalorie-tætte, med 9 kalorier per gram i forhold til 4 gram protein og kulhydrater.

Fedt er højt kalorieindhold densitet betyder, at tilsætning af fedt til dit måltid gør det let at spise flere kalorier, end du har planlagt til. At madlavning olie, for eksempel, kunne tilføje 200 eller flere kalorier til din parabol, samtidig med at en lille ekstra i, at "spsk" peanut butter kan tilføje 50 kalorier eller mere. Sørg for, at du tegner sig for nogen "skjulte" fedt i din kost – ellers kalorie tal kan ikke tilføje op.

Når der først og fremmest Tæller Fat

Selvfølgelig er det ikke alle, sundhed mål er vægttab. Og hvis din læge har anbefalet at justere dit fedt indtag til at fremme et godt hjerte sundhed, sporing af dine fat forbrug skal prioriteres.

Visse fedt, især mættet fedt, vil det øge dit samlede kolesteroltal, og øge LDL, eller skadelige kolesterol. Trans fedtstoffer, der findes i visse forarbejdede fødevarer – raise dårlige kolesterol og samtidig sænke det gode kolesterol. Og sporing af fedt i din kost kan hjælpe dig med at se, hvor meget mættede og trans fedt du tager på, så du kan justere din kost i overensstemmelse hermed.

Uanset hvad dit helbred bekymring eller spise stil, kan du ikke gå galt med fokus på umættede fedtstoffer – type findes i plantebaserede fødevarer og begrænsning af high-fat forarbejdede fødevarer.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil og sundhed.

ADVERT

Mest populære