Sund Kost >> Ernæring

Den Ulempe, Rå fisk og Skaldyr

Fisk og skaldyr er en næringsrig protein kilde, der er lav på fedt. Det giver dig essentielle omega-3 fedtstoffer, som sænker din risiko for hjertesygdomme og hjælpe med vision og hjernens udvikling. American Heart Association anbefaler at spise fisk to gange om ugen. Men, rå fisk og skaldyr, herunder sushi og rå østers, kan forårsage fødevarebårne sygdomme.

Potentielle Sygdomme

Staphylococcus aureus, Listeria, Salmonella og Vibrio parahaemolyticus er nogle af de mest almindelige årsager til fødevarebårne sygdomme forårsaget af rå fisk og skaldyr. Parasitter, der findes i rå fisk, som kan forårsage en sygdom, der hedder anisakiasis, som i nogle tilfælde kræver operation for at fjerne anisakid larver. Campylobacter jejuni og Vibrio vulnificus kan også være årsag til fødevarebårne sygdomme.

Symptomer

Symptomer af fødevarebårne sygdomme omfatter kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré, feber og kulderystelser, og normalt optræder mellem 12 timer og fem dage efter indtagelse af kontamineret fisk og skaldyr. Personer med svækket immunforsvar eller andre underliggende medicinske tilstande, såsom leverproblemer, kan opleve alvorlige komplikationer og endda død. Sygdomme såsom listeria kan også forårsage abort.

Forebyggelse

Madlavning fisk og skaldyr er den bedste måde at begrænse risikoen for fødevarebårne sygdomme. Men, hvis du ønsker at bruge rå fisk og skaldyr, fryse det til en temperatur på -4 grader Fahrenheit i mindst syv dage, og derefter køle det, indtil det serveres vil minimere risikoen. Køb sushi-kvalitet fisk og skaldyr til at sikre, at fisk og skaldyr har været frosset i henhold til fødevaresikkerhed retningslinjer for rå fisk og skaldyr.

Overvejelser

Gravide kvinder, ældre personer og personer med lever-sygdomme, sukkersyge, kræft, immunsystemet problemer, hemochromatosis eller mave sygdom bør undgå indtagelse af råt eller utilstrækkeligt fisk, som de er i højere risiko for alvorlige komplikationer fra fødevarebårne sygdomme. Nogle typer af fisk og skaldyr indeholder høje niveauer af kviksølv, uanset om de er rå eller kogte. Konge makrel, sværdfisk, ahi og storøjet tun, haj, tilefish, marlin og orange savbug er de typer af fisk højeste i kviksølv.

Om Forfatteren

Baseret i Massachusetts, Jessica Bruso har skrevet, siden 2008. Hun har en master of science grad i fødevarepolitik, og der anvendes ernærings-og en bachelor of arts-grad i internationale forbindelser, både fra Tufts University.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære