Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvordan at Skelne Mellem Junk & Sund Mad

Skrevet af Jessica Bruso; Opdateret 17 December 2018

Du behøver ikke at helt undgå junk food, men at spise for meget af det gør møde dine daglige næringsstof krav mindre sandsynligt, og oplever vægtøgning og sundhedsskadelige virkninger mere sandsynligt. Så, du bør vide, hvordan man se forskel mellem junk food og sund mad, og en måde er at bruge næringsstof tæthed. Nærende fødevarer, der indeholder høje niveauer af essentielle næringsstoffer per kalorie; fødevarer lav i næringsstof tæthed indeholder få næringsstoffer per kalorie. Hvis en fødevare har et højt indhold af fedt eller sukker, der normalt ikke er meget næringsstof-tætte, da fedt og sukker giver masser af kalorier uden meget i vejen for næringsstoffer. (Se Referencer 1,2,4)

Hele Fødevarer Vs. Forarbejdede Fødevarer

Junk fødevarer, der har tendens til at være meget stærkt forarbejdede og er ofte lavet med raffinerede korn og sukker. Hele fødevarer, herunder grøntsager, frugter, bælgfrugter, fuldkorn, fedtfattige mejeriprodukter, fisk og skaldyr, fjerkræ og magert kød, er som regel sunde valg. Ved hjælp af disse fødevarer til at lave mad fra bunden giver dig mulighed for at kontrollere råvarer og overordnede ernæring af dine måltider og snacks. Minimalt forarbejdede fødevarer, som forud skårne grøntsager på dåse eller frosne frugter og grøntsager, som regel er lige så sunde som friske fødevarer, undertiden foretage spise sundt nemmere. (Se Referencer 2,3,4)

Check Ingredienser

Da sunde fødevarer tendens til at være mindre forarbejdet, de ofte indeholder færre ingredienser, og de bestanddele, de indeholder, er ofte let genkendelige som noget, du måske har i dit eget køkken. Undgå fødevarer med en eller flere typer af sukker, der er opført nær toppen af listen over ingredienser, som ingredienser, der er anført efter vægt. Dette omfatter frugt, juice koncentrat, ahorn sirup, brun ris sirup, majs sirup, fruktose, maltose, saccharose, glucose og druesukker. (Se Referencer 2) Fødevarer, der indeholder korn skal helst kun omfatter hele korn, eller har disse opført som den første få ingredienser.

Læs Ernæring Etiketter

Ernæring etiketter, der kan give dig et hurtigt indtryk af, om en fødevare er tæt på næringsstoffer. Brug % daglig værdi kolonne for at få en idé af, om fødevarer er høj i næringsstoffer, bør du øge, såsom fibre, kalium, calcium, magnesium og vitamin A, C og E. (Se Referencer 4) Fødevarer, der indeholder 20 procent eller mere af et næringsstof, der er høje i det pågældende næringsstof, og dem, der indeholder 10 procent eller mere af et næringsstof, der er gode kilder. Prøv at vælge fødevarer, der indeholder fem procent eller mindre af de daglige value for natrium, total fedt, mættet fedt, transfedt og kolesterol, som du bør begrænse disse næringsstoffer.

Overvejelser

Du kan spise for meget af selv sunde fødevarer, og tage på i vægt, så hold kalorier og ordentlig portion størrelser i tankerne sammen med en madens ernæringsmæssige værdi. Nogle sunde fødevarer, der er energi, der er tætte samt næringsstof tæt, hvilket betyder at de indeholder en masse kalorier og næringsstoffer per gram. Eksempler på fødevarer, der er både energi og næringsstof tæt omfatter avocado, ost og nødder. (Se Referencer 2,3)

Om Forfatteren

Baseret i Massachusetts, Jessica Bruso har skrevet, siden 2008. Hun har en master of science grad i fødevarepolitik, og der anvendes ernærings-og en bachelor of arts-grad i internationale forbindelser, både fra Tufts University.

ADVERT

Mest populære