Sund Kost >> Sunde Måltider

Forskellen Mellem Zeaxanthin & Astaxanthin

Skrevet af Michelle Kerns; Opdateret December 27, 2018

Zeaxanthin og astaxanthin er carotenoider, som er pigment forbindelser, der er ansvarlige for den lyse farve på nogle frugter, grøntsager, fisk og skaldyr. I henhold til NYU Langone Medical Center, carotenoider fungere som antioxidanter, og et højt indtag af dem, kan nedsætte risikoen for en række medicinske tilstande, såsom kræft og hjerte-karsygdomme. Hvis du er interesseret i at tage kosttilskud, sørg for at tjekke med din doc første.

Funktion i Kroppen

I kroppen, zeaxanthin er koncentreret i den gule plet, et område i centrum af øjets retina. Sammen med en anden carotenoid, som er kendt som lutein, zeaxanthin beskytter macula fra bølgelængder af det blå lys, som kan skade øjet. Dens funktion som en antioxidant kan holde øje linse klart ved at forhindre oxidation. Astaxanthin ikke ser ud til at ophobe sig i nogen del af kroppen. Det hæmmer evnen af frie radikaler skader genetiske materiale og cellulære væv, men, i modsætning til zeaxanthin, det er ikke tænkt til at beskytte et bestemt organ eller område.

Mulige Sundhedsmæssige Fordele

Tilstedeværelsen af zeaxanthin i nethinden kan hjælpe med at beskytte mod aldersrelateret macula degeneration, 2002 indgået en gennemgang artikel, der er offentliggjort i Journal of Nutrition. En undersøgelse offentliggjort i 2008 i Archives of Ophthalmology vist, at et højt indtag af zeaxanthin, lutein og E-vitamin var forbundet med en betydeligt nedsat risiko for grå stær. En række undersøgelser, herunder en i Molekyler og Celler i 2003, viser, at astaxanthin hæmmer cellulære inflammation. Men disse undersøgelser blev udført i laboratoriet, og der ikke er nok beviser til at bevise, at astaxanthin kan forhindre betændelse i mennesker.

Anbefalede Indtag

Institute of Medicine ' s Food and Nutrition Board har ikke fastsat en anbefalet daglig tilførsel for carotenoid-forbindelser, som zeaxanthin og astaxanthin. Baseret på mængden af zeaxanthin, der bruges i forskning, undersøgelser, American Optometric Association siger, at raske voksne kan drage fordel af forbruge ca 2 milligram af carotenoid hver dag. Forskere med fokus på astaxanthin har brugt doser spænder fra 4 til 16 mg i deres studier, men der er ikke nok forskning til at angive den optimale mængde.

Bedste Fødekilder

Zeaxanthin er det rigeste i mørke grønne, bladgrøntsager og producere med en gul eller orange farve. Som eksempler kan nævnes majs, grønne bønner, broccoli, spinat, gulerødder, appelsiner og appelsinjuice, mandariner, pluksalat, collard greens, ferskner og ærter, hvor det er typisk fundet sammen med lutein. En 1-cup servering af kogt grønkål indeholder næsten 24 mg kombineret zeaxanthin og lutein, og 1 kop kogt spinat indeholder 20 mg af de to. Astaxanthin giver rejer, laks og andre fisk og skaldyr deres pink nuance. Stillehavslaks, kan indeholde så meget som 5 mg astaxanthin i hver 3 ounce, mens en servering af Atlantisk laks leverer cirka 1 milligram.

Om Forfatteren

Michelle Kerns skriver til en bred vifte af print-og online publikationer og har specialiseret sig i litteratur og videnskab emner. Hun har fungeret som en bog klummeskribent siden 2008 og er medlem af National Book Critics Circle. Kerns studerede engelsk litteratur og neurologi ved UC Davis.

ADVERT

Mest populære