Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Forskellen Mellem en Fremstillet Fiber & Naturlige Fiber?

Regelmæssig indtagelse af fiber forbedrer tarm funktion, fremmer mæthed og beskytter mod hjertesygdomme, ifølge den Amerikanske Diætetiske Association. Fiber forekommer naturligt i vegetabilske fødevarer, og kan også være isoleret fra planter, der tilsættes til fødevarer for at øge fiber indhold. Forbruge både naturlige og fremstillet fiber som en del af en sund kost.

Naturlige Fibre

Naturlig fiber, eller kostfibre, er en form for kulhydrat, der forekommer naturligt i fødevarer og kan ikke være fordøjet af menneskelige enzymer. Frugter, grøntsager, hele korn, nødder, bønner og bælgfrugter er gode kilder til kostfibre. Disse fødevarer indeholder intakt former af pektin, lim, cellulose, hvede og havre fiber. De giver også vigtige næringsstoffer som kalium, folat og vitamin B-12, som mange Amerikanere ikke få nok af, hedder det, USDA.

Fremstillet Fiber

Fremstillet eller funktionelle fiber, er nondigestible fiber, der er isoleret fra vegetabilske kilder, der giver gavnlige virkninger på din krop, herunder laxation, når de føjes til lav-fiber fødevarer, siger USDA. Isolerede former af pektin, tandkød, resistent stivelse eller inulin, der anvendes i forarbejdede fødevarer for deres fortykkelse og stabiliserende egenskaber. Pektin, for eksempel, er udvundet af citrusfrugter eller apple skræl og tilføjet til marmelade og yoghurt med at blive tykkere på dem. Fremstillet fiber, der ikke indeholder de vitaminer og mineraler, der findes i fødevarer kilder til fiber, så det er fjernet fra disse fødevarer.

Sundhedsmæssige Fordele af Naturlige og Fremstillet Fiber

Kostfibre fra hele fødevarer, især korn og frugter, beskytter dig mod hjertesygdomme, bekræfter den Amerikanske Diætetiske Association i 2008 oplæg. Muligheden for funktionelle fiber til at beskytte mod hjertesygdom er kontroversielt, selv om den AMERIKANSKE Food and Drug Administration har godkendt sundhedsanprisninger, psyllium og havre fiber. Fiber fra hele frugter og grøntsager, der fremmer normal laxation mere effektivt end isolerede former af pektin og cellulose, siger ADA. Psyllium frø skallerne, en isoleret fiber supplement, som øger mængden af vand i din afføring, og holder afføringen blød og hjælpe det gå lettere. Fødevarer med højt indhold af kostfibre, der generelt øger behovet for at tygge, hvilket fremmer spyt og mavesaft produktion at udvide maven og gør du føler dig fuld. Tilføjelse af funktionelle fiber til lav-fiber fødevarer ikke nødvendigvis give fylde, ifølge forfatterne, men yderligere forskning er påkrævet.

Fiber Anbefalinger

De fleste Amerikanere falde kort af fiber anbefalinger på kun 15 gram fibre om dagen. Indtager 25 gram af den samlede fiber—naturlige og fremstillet--dagligt, hvis du er kvinde og 38 gram om dagen, hvis du er mand, rådgiver USDA. At øge din fiber indtagelse gradvist og drikke mindst otte kopper vand dagligt for at undgå potentielle bivirkninger af fiber, såsom gas og oppustethed. Jo mere fiber du spiser, jo mere væske du skal drikke, siger den Amerikanske Diætetiske Association.

Om Forfatteren

Amy Lang Carrera er en registreret diaetetiker i Los Angeles, der har været skrevet siden 2007 for sådanne publikationer som Insider, På den Anden Side og Gigt i Dag. Hun er uddannet ernærings-støtte behandleren og hendes forfatterskab beskæftiger aktuelle forskning for at skabe evidensbaserede oplysninger om ernæring. Carrera har en master of science grad i ernæring fra California State University Northridge.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære