Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Er Forskellen Mellem LDL og Oxideret LDL?

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret December 27, 2018

Kolesterol du spiser, bliver en god eller dårlig kolesterol når det kommer ind i dit system. Som dårlige kolesterol eller LDL, cirkulerer gennem din blodbanen, kan det blive noget endnu værre: oxideret LDL. Denne type af kolesterol udgør en større trussel mod dit hjerte-kar-sundhed. Den gode nyhed er, at du kan minimere din risiko ved hjælp af enkle ændringer i kosten, der holder LDL niveauer ned.

Lowdown på Low-Density Lipoprotein

Da fedt må ikke blandes med vand, at de ikke kan cirkulere i blodet, indtil de er gemt inde i en pakke af proteiner. Disse pakker kaldes lipoproteiner, er navngivet efter den type af fedt, som de bære, og forholdet mellem fedt og protein. En low-density lipoprotein, eller LDL, bærer mere og mere kolesterol end nogen anden type af lipoprotein. LDLs er ansvarlig for at levere kolesterol til væv i hele kroppen, hvor det er afgørende, arbejdspladser, sådan som gør D-vitamin og hormoner. Når niveauet af LDLs i blodet bliver for højt, er din risiko for koronar arterie sygdom går op, hvilket er grunden til LDLs kaldes dårlige kolesterol.

LDLs Forandring Gennem Oxidation

Som LDLs støder frie radikaler, der er ustabile molekyler, der er drevet til at blive afbalanceret af binding med andre molekyler, at de to kombinere gennem en kemisk reaktion, kaldes oxidation. Når det sker, LDLs -- nu kaldes oxideret LDLs -- er beskadiget, der udløser betændelse og tiltrækker hvide blodlegemer, der kaldes makrofager. Makrofager opsluge oxideret LDLs, danner nye fedt-fyldt celler, der samlede, holde sig til blodkar vægge og blive plak. Oxideret LDLs bidrage væsentligt til udvikling af åreforkalkning, i henhold til Medicinsk Biokemi Side. De har også hæmme produktionen af nitrogenoxid, som hjælper med at forhindre åreforkalkning ved at slække på blodkarrene.

Gode Kolesterol til Undsætning

High-density lipoprotein, eller HDLs, består af flere proteiner, end kolesterol. De er kaldet det gode kolesterol, fordi specialiserede proteiner i HDLs afhente LDLs og føre dem tilbage til leveren, hvor de er genanvendt som galde eller elimineres. I tillæg til dette omvendt kolesterol transport system, enzymer i HDLs har en antioxidant effekt, der kan forhindre, at LDLs fra at blive oxideret. HDLs også bidrage til at forebygge hjerte-kar-sygdom ved at slække på blodkarrene og har en anti-inflammatorisk effekt, ifølge Medicinsk Biokemi Side. Højere niveauer af HDLs cirkulerer i blodet er associeret med en lavere risiko for hjertesygdom.

Tips til at Holde LDL-Low

Du kan sænke LDLs 8 til 10 procent ved at begrænse mættet fedt til mindre end 7 procent af din samlede daglige kalorier, hvilket er 15 gram på en 2,000 kalorie diæt. Det er også vigtigt at fjerne transfedtsyrer findes i hydrogenerede olier, fordi de øger LDL og samtidig sænke HDL. Udskift dårlige fedtstoffer og kolesterol-sænkende umættede fedtstoffer fra vegetabilske olier, nødder, frø og fisk. Få din anbefalede daglige indtagelse af fiber: 25 gram dagligt for kvinder og 38 gram for mænd. Opløselige fibre er den type, der sænker kolesterol, så omfatter den bedste kilder i din kost: havregryn, æbler, citrusfrugter, bønner og grøntsager som søde kartofler, rosenkål, grønne ærter og broccoli.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære