Sund Kost >> Ernæring

Hvordan til at Bestemme, hvilke Typer af Proteiner i Din Mad

Skrevet af Kathryn Flynn, M. P. H.; Opdateret December 27, 2018

Protein er en makronæringsstoffer, der er afgørende for at levere energi, samt opbygning, vedligeholdelse og udskiftning af muskelvæv. Det er lavet af byggesten kaldet aminosyrer. Din krop har brug for 22 typer af essentielle aminosyrer for at kunne fungere ordentligt. Det kan gøre 13 af dem, men du skal indhente de andre ni fra fødevarer til at holde sig sund. Der er to primære typer af protein, fuldstændige og ufuldstændige. Ofte, du kan identificere, hvilken type protein i din mad ved at bestemme, om det kommer fra et dyr eller en plante kilde. Dette er ikke altid tilfældet, men da der er nogle plante-baserede fødevarer, herunder quinoa og soja, der er komplette proteiner.

Komplet Proteiner

Nogle kilder til protein, som animalske produkter, indeholder alle de essentielle aminosyrer. Kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter er alle betragtes som komplette proteiner. Hvis du spiser to til tre portioner af disse fødevarer en dag, du vil møde i dit daglige proteinbehov. Quinoa, er et plante-baseret frø, der ofte kaldes et korn, er også et komplet protein, og en sund indstilling, hvis du ikke ønsker at spise animalske fødevarer. Soja produkter, som tofu, tempeh, edamame-og sojamælk, er anden plante-baserede komplet protein muligheder.

Ufuldstændige Proteiner

Bortset fra quinoa og soja proteiner fra plantebaserede fødevarer er typisk betragtes som ufuldstændige proteiner, fordi de indeholder kun nogle af de essentielle aminosyrer. Bønner og bælgfrugter, nødder og frø, korn, grøntsager og frugter er alle ufuldstændige proteiner. Du kan kombinere to ufuldstændige protein fødevarer valg for at få alle de essentielle aminosyrer. For eksempel kan du kombinere brune ris og sorte bønner-og det måltid, vil blive betragtet som et komplet protein. Hvis du ikke ønsker at spise bønner og ris sammen, din krop vil stadig få det samme protein fordele, hvis du spiser ris til ét måltid, ligesom frokost og bønner på middag.

Vegetariske og Veganske Protein

Hvis du er vegetar, kan du forbruge komplet protein fødevarer ved at spise mælkeprodukter og æg i tillæg til plante-baserede proteiner. Hvis du er vegetar, kan du stadig få alle de essentielle aminosyrer kroppen har brug for med omhyggelig madplaner. Bare sørg for at du spiser en bred vifte af plante-baseret ufuldstændige protein fødevarer. Sund plante-baseret high-protein muligheder omfatter 1/4 kop nødder som mandler, 1 til 2 kopper af bønner eller linser og 1/2 kop quinoa.

Protein Pulver

Der er en række forskellige proteinpulvere på markedet, der kommer fra både ufuldstændig og komplet protein kilder. Hvis du ønsker en komplet proteinpulver, en god mulighed er valle protein, som kommer fra mejeriprodukter. En plante-baseret komplet protein pulver mulighed er soja protein. Andre plante-baseret protein pulver omfatter brune ris protein og ærteprotein. For at få en plante-baseret komplet protein med alle de essentielle aminosyrer, for at se et pulver, der kombinerer disse to kilder til protein.

Om Forfatteren

Kathryn Flynn er en sundhed pædagog og forfatter med speciale i ernæring. Hun har arbejdet i high school sundhed, uddannelse, plante-baseret ernæring rådgivning, yoga undervisning, offentlig fremme af sundhed og forebyggelse af fedme blandt børn. Flynn har en Master of Public Health, og er en certificeret plante-baseret ernæringsekspert, holistisk sundheds coach og yoga-instruktør.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære