Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Farerne ved Overdreven Næringsstoffer?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret December 27, 2018

De næringsstoffer, du træffer hver eneste dag, ikke kun give dig energi til at udføre dine aktiviteter, men også give biologiske og kemiske molekyler til at understøtte dit helbred. Afbalancere dine daglige næringsstoffer, der sikrer, at du har tilstrækkelig materiale til at opfylde dine behov, men ikke så meget, at det negativt påvirker din trivsel. Overdreven næringsstoffer kan over tid føre til uønsket vægtstigning, påvirke din metaboliske processer og øge din risiko for ernæringsmæssige toksiciteter.

Vægtøgning

Vedligeholdelse af din vægt afhænger både af din fødeindtagelse og dit aktivitetsniveau. Tager i så mange kalorier som du forbrænder giver dig mulighed for at bo på din nuværende vægt, men hvis du jævnligt indtager flere kalorier, end du har brug for, at du vil øge din krop fedt. Kulhydrater, proteiner og fedtstoffer bidrager alle til kalorier i din kost, med kulhydrater giver din primære brændselskilde. Men når din energi behov er opfyldt, overskydende kulhydrater kan konvertere til fedtsyrer til opbevaring i dit fedtvæv. Din kosten proteiner og fedtstoffer levere aminosyrer og fedtsyrer til din krop, og når kravene til disse næringsstoffer er opfyldt, skal det overskydende kan også konvertere til fedtvæv.

Stofskifte

Overdreven indtag af protein kan påvirke flere aspekter af dit stofskifte. For eksempel, tidskrævende højere niveauer af dette næringsstof end din krop har brug for, kan påvirke insulin følsomhed og potentielt øge risikoen for at udvikle diabetes. Højt proteinindholdet er kontraindiceret, hvis du har nyre-lidelser, og det kan være forbundet med anfald af renal cancer. Det kan også medføre, calcium for at blive udvasket i din urin, der påvirker knogle sundhed, eller prædisponerer du til metabolisk acidose. I denne tilstand, din krop protein syntese falder, mens protein nedbrydningen accelererer.

Toksicitet

Næringsstoffer, som ikke indeholder kalorier i din kost kan være farligt, hvis man tager i alt for mange af dem. Fedtopløselige vitaminer er særligt tilbøjelige til at forårsage uønskede virkninger, fordi du gemme dem i dit fedtvæv. Giftige niveauer af vitamin A, for eksempel, kan forårsage fosterskader, mens for meget D-vitamin kan øge dit blod niveau af calcium og i sidste ende forårsage kalkaflejringer i dine bløde væv. Mineraler kan også akkumulere til toksiske niveauer og forårsage problemer. For eksempel, overskydende kosten calcium kan føre til nyresten, og det påvirker optagelsen af fosfor, jern, zink og magnesium. Høj natrium indtag kan påvirke din hjerte-kar-system, for meget kobber kan forårsage leverskader, og overskydende mangan kan resultere i neurotoksicitet.

Hyponatremia

Vand kan være en overset næringsstof, men det er vigtigt for din krop til at fungere korrekt. Selv om der i alt for lidt vand, kan forårsage dehydrering og endda livstruende bivirkninger, overbelastning på vand kan være lige så skadelige. Hyponatremia er en tilstand, i hvilket dit væv er oversvømmet med så meget vand, at det udvander natrium omkring dine celler. I sin milde form kan det forårsage hovedpine, muskel kramper og besvimelser, men tilstanden kan hurtigt eskalere, der fører til krampeanfald, hjerneskade og endda død.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære