Sund Kost >> Kost

De Farer og Fordele af Fedtstoffer

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Fedt giver din mad tekstur, der gør det mere fylde og – åh ja – det gør mad lækkert, også. Og mens lav-fedt diæt diller af 90'erne måske har styret dig væk fra fed mad, sandheden er, at sunde fedt er en vigtig del af din kost. Men det er vigtigt at vælge de rigtige typer af fedt. Nogle af dem har nogle alvorlige sundhedsmæssige fordele, mens andre har ingen ernæringsmæssig værdi, og som udgør en alvorlig trussel mod dit helbred.

Fordele Fra Umættede Fedtstoffer

Når du forsøger at spise sundt, bør du få de fleste af dine fedtstoffer fra umættede fedtsyrer. Disse fedtstoffer har en gavnlig virkning på dit blod kolesterol niveauer, og de tilbyder også anti-inflammatoriske fordele og hjælpe med at stabilisere din hjerterytme, forklarer Harvard School of Public Health.

Umættet fedt findes især i vegetabilske-baserede fødevarer. Du kan finde dem i avocado, nødder, oliven olie, hørfrø og raps olie.

Den Særlige Fordele ved Omega-3s

Mens alle umættede fedtstoffer er godt for dig, så du får flere fordele ved omega-3 fedtsyrer. Disse umættede fedtsyrer kan ikke produceres af kroppen, så du er nødt til at få dem fra din kost. Og de er afgørende for dit velbefindende, da de fremmer et godt hjerte-kar-sundhed, der spiller en rolle i hjernens funktion og tilbyde anti-inflammatoriske fordele. De er også fantastisk til dit kolesteroltal, da de øger "gode" (HDL) kolesterol niveauer.

De bedste kilder til omega-3 fedtsyrer er fede fisk som laks, sardiner og sild. Men du kan også få dem fra hørfrø, valnødder og chia, hvis du følger en plante-baseret kost.

Risici fra Mættet Fedt

Ikke alle fedtstoffer er sunde og raske, og at fylde din kost med et indhold af mættet fedt kan have sundhedsmæssige konsekvenser. Mættet fedt øger din samlede kolesterolindholdet i blodet, og mennesker, der følger af en kost med højt indhold af mættet fedt kan blive udsat for en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde, forklarer Harvard School of Public Health.

Du vil primært finde mættet fedt i dyr, fødevarer, især de fede rødt kød og forarbejdet kød. Og mens nyere forskning har sat spørgsmålstegn ved præcis, hvor stor en negativ indvirkning mættet fedt har på din sundhed, Harvard anbefaler udskiftning af kilder til mættet fedt med umættet fedt. Grillning op laks i stedet for en burger, for eksempel, passer regningen.

Faren for Transfedtsyrer

Den type af fedt, med ingen forløsende ernæringsmæssige værdi er transfedtsyrer, som dannes, når fødevarer producenter kunstigt konvertere umættede fedtsyrer ind i solide, mættet fedt. Transfedtsyrer har den værste effekt på dit kolesteroltal, fordi de rent faktisk sænke gode HDL-kolesterol og øger det skadelige LDL kolesterol. De er også stærkt provokerende, som kan bidrage til, at kroniske sygdomme, og de bidrager til insulinresistens, som drev diabetes udvikling.

Du vil finde ud af transfedtsyrer i forarbejdede og emballerede fødevarer, herunder nogle bagværk og margarine. Steer klart af dem. Du ønsker at fjerne transfedtsyrer fra din kost helt at bevare din sundhed.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil og sundhed.

ADVERT

Mest populære