Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Er Faren ved For Meget Selen i Kroppen?

Skrevet af Kelsey Casselbury; Opdateret 07 December, 2018

Selen er et af de mindre kendte mikronæringsstoffer, og det er der en grund til. En voksen ikke har brug for meget selen på daglig basis, og en mangel er sjælden. Men selen spiller en rolle i reproduktion, metabolisme, DNA-syntese og beskyttelse mod oxidative skader forårsaget af frie radikaler. På grund af selen er en antioxidant egenskaber, som er den kilde til frie radikaler beskyttelse, er det blevet tilføjet, at kosttilskud, som øger risikoen for at tage for meget på regelmæssig basis, som forårsager mere skade end gavn.

Sikker Dosering

Institute of Medicine sæt den anbefalede kost kvoter af selen på 55 mikrogram dagligt for de fleste mennesker en alder af 14 år og ældre. Men IOM tyder på 60 mikrogram i døgnet for kvinder, der er gravide og 70 mikrogram for kvinder, der ammer. Sikker øvre grænse, hvilket betyder, at det beløb, en person kan normalt forbruge uden sundhedsskadelige virkninger, er indstillet på 400 mikrogram i døgnet for voksne. Ifølge National Institute of Health Office i Kosttilskud, som er den gennemsnitlige selen indtag dagligt for folk i USA, over 2 år er 108.5 mikrogram fra mad og 120.8 mikrogram fra både fødevarer og kosttilskud.

Risikoen For Overdosis

Den første indikator for, at du har nået giftige niveauer af selen, eller selenosis, er et hvidløg lugt i dit åndedræt og en metallisk smag. Næste, du måske bemærke, hår og negle tab og skørhed, samt både mave-og neurologiske problemer. For meget selen kan også forårsage diarré og kvalme, hududslæt, hudlæsioner, irritabilitet og træthed. I sjældne og alvorlige tilfælde, selenosis kan også forårsage nyresvigt, hjertesvigt og død.

Kilder til Selen

Selen forekommer naturligt i små mængder i fødevarer, med undtagelse af Brasilien nødder, der indeholder en usædvanlig høj mængde af mineralske. Hver gram paranødder har 544 mikrogram selen, eller 777 procent af den daglige værdi. Eating Brasilien nødder regelmæssigt kan forårsage toksicitet. Mere rimeligt niveau af selen forekommer i fisk, skaldyr og kød produkter. For eksempel, 3 ounces kogt gulfinnet tun indeholder 92 mikrogram, og 3 ounces kogt hellefisk har 47 mikrogram selen. Bortset fra fisk og skaldyr, ristede skinke har 42 mikrogram per 3-ounce servering og stegt kalkunbryst indeholder 31 mikrogram i hver 3 ounces. Mens plante-baserede fødevarer også bære selen, og de beløb, vil afhænge af en række faktorer, herunder det niveau, der er til stede i den voksende jord og jord er pH-niveau.

Om Forfatteren

Kelsey Casselbury er en freelance skribent og redaktør, der er baseret i det centrale Maryland. Hendes klienter har i prisen Livestrong, Skole Ernæring magasin, Hvad der er Op? Medier, American Academy of Clinical Chemistry, SmartBrief og meget mere. Hun har en formel uddannelse i personlig træning/ernæring samt en bachelor i journalistik fra Pennsylvania State University.

ADVERT

Mest populære