Sund Kost >> Kost

Daglig Indtagelse af Kalium for en Dialyse Patient

Skrevet af Krista Sheehan ; Opdateret 17 December 2018

Patienter i avancerede stadier af kronisk nyresygdom kræver lidt ekstra hjælp til at holde kroppen kørende i en optimal tilstand. Nyrerne er ansvarlige for at fjerne overskydende affald og vedligeholdelse af vand og elektrolytter balance. Når nyrefunktionen aftager, en medicinsk behandling, der er kendt som dialyse renser blodet for at forhindre farlige ansamlinger. Men hvis dialyse behandlinger, der ikke sker på daglig basis, giftige niveauer af visse næringsstoffer-som kalium -- kan stadig bygge op i blodet.

Kalium og Nyrer

Kun små mængder af kalium er tabt gennem sved eller afføring på en daglig basis. Nyrerne er primært ansvarlige for at fjerne overskydende kalium fra blodbanen. Når der er for meget kalium ophobes i blodet, nyrerne skubbe overskydende elektrolytter i urinen. Når nyrefunktionen aftager, kroppen bliver mindre effektive til at fastholde kalium balance. Når nyrefunktionen bliver også nedsat, dialyse er nødvendig for at fjerne overskydende elektrolytter, væsker og affald fra kroppen.

Kalium Indtagelse

Den Amerikanske Sammenslutning af Nyre Patienter anbefales en daglig indtagelse af kalium 2.000 til 3.000 mg for patienter i hæmodialyse. Patienter på denne type dialyse kun modtage en behandling, der et par gange om ugen. Patienter i peritonealdialyse, men dagligt modtager dialyse behandlinger. Da blodet er renset oftere, at disse patienter er tilladt en højere daglig indtagelse af kalium. Ifølge AAKP, disse patienter kan typisk have 3.000 til 4.000 milligram af kalium per dag. Dog, din læge bør altid afgøre din ideelle kalium indtag baseret på dine ernæringsmæssige behov og nuværende helbredstilstand.

For Meget Kalium

Tidlige symptomer på højt kalium -- lægeligt benævnt hyperkaliæmi -- omfatter muskelsvaghed, følelsesløshed og prikken i fingre og tæer. Hvis kalium niveauer fortsætte med at stige, kan det føre til en uregelmæssig hjerterytme, og hjertebanken. Uden øjeblikkelig lægehjælp, hjertet vil stoppe med at slå.

Styring Af Indtag

Selv om de fleste frugter og grøntsager er højt kalium, de giver en bred vifte af andre gavnlige næringsstoffer. Hvis du er på en lav-kalium-dialyse kan vælge æbler, druer, meloner, ferskner, ananas, grønne bønner, sommer squash, peberfrugt og løg -- de har tendens til at have lavere kalium, der tæller, men som stadig giver masser af andre vitaminer og mineraler. Undgå høj-kalium bananer, appelsiner, melon, mango, kartofler, bønner, ærter, spinat og tomater. Mælkeprodukter og chokolade produkter, også har tendens til at være højt kalium.

Om Forfatteren

Krista Sheehan er et registreret sygeplejerske og professionel forfatter. Hun arbejder i en neonatal intensive care unit (NICU) og hendes tidligere sygepleje erfaring omfatter geriatri, pulmonale lidelser og hjemmesygepleje. Hendes faglige skrivning arbejder primært fokusere på de emner, der af fysiske sundhed, fitness, ernæring og positive ændringer i livsstil.

ADVERT

Mest populære