Sund Kost >> Sunde Måltider

De Kontraindikationer for Lutein

Skrevet af Suzanne Fantar; Opdateret 17 December 2018

Lutein tilhører en klasse af stoffer, der er kendt som fytonæringsstoffer. Din krop kan ikke gøre phytonutrients, men det har behov for dem for optimal sundhed. Du skal derfor have lutein fra din kost, gennem fødevarer eller kosttilskud. Normalt kosten doser, der normalt ikke give bivirkninger, men der er situationer, der kræver særlig forsigtighed. Som med enhver over-the-counter produkt, bør du konsultere din sundhedspleje udbyder, før du bruger lutein kosttilskud, især hvis du tager receptpligtig medicin.

Lutein: Det Grundlæggende

Mange gul-orange frugter og mørke grønne, bladgrøntsager skylder meget af deres attraktive farve på carotenoider som lutein. Den Amerikanske Diætetiske Association definerer carotenoider som en undergruppe af phytonutients, der indeholder lutein, beta-caroten, lycopen og zeaxanthin. Ud over sin rolle som en naturlig pigment, lutein hjælper også med at beskytte cell skader fra ustabile molekyler kaldet frie radikaler. Denne antioxidant aktivitet, som ikke kun gør det for vigtigt, i hjertesygdomme og forebyggelse af kræft, men også for at understøtte en sund vision.

Allergi

Mad er generelt en sikker kilde til lutein, men hvis du har en kendt allergi, der vil undgå enhver lutein supplement, der indeholder allergener. Flere producenter uddrag lutein fra morgenfrue blomst, for eksempel. Så, hvis du er allergisk over for marigold eller blomster i almindelighed, opholder sig væk fra sådanne tillæg er sikrere ting at gøre. Milde allergiske reaktioner, der kan manifestere sig som udslæt, nældefeber eller mavekramper. Mere alvorligt tegn, som besvimelse, åndedrætsbesvær eller hævelse af ansigt, tunge eller hals udgør en medicinsk nødsituation.

Graviditet og amning

Tager du beta-caroten kosttilskud under graviditeten øger ikke blot lutein i blodet under og efter graviditet, er det udmønter sig også i højere lutein koncentrationer i modermælk i de første tre måneder efter fødslen, i henhold til at Fuldføre Pharma. Selv Komplet Pharma rapporter en sammenhæng mellem højere lutein i blodet og en nedsat risiko for en graviditet-forbundet tilstand, der kaldes pre-eklampsi, virkningerne af høj lutein doser til gravide og ammende kvinder kræver mere forskning. Den generelle anbefaling er at undgå, at lutein kosttilskud, hvis du er gravid eller ammer.

Lutein og Andre Kosttilskud

Forskere er uklart, om samspillet af lutein med receptpligtige og over-the-counter medicin. Rush University sygepleje professor Barbara Swanson, Ph. D., R.N., A. C. R. N., foreslår at bruge forsigtighed, når du tager kosttilskud, der blandes lutein med høje niveauer af vitamin C, A og E. Ja, disse tre vitaminer bære en risiko for negative interaktioner med medicin, og kan have negative virkninger. For eksempel, giftige niveauer af vitamin C og E har vist en association med hjerte problemer, samtidig med at vitamin A overdosering kan føre til lever-toksicitet og svage knogler. Swanson bemærker også at tage lutein med beta-caroten reducerer andelen af lutein, der rent faktisk kommer ind i din blodbanen, selvom det øger blodets indhold af beta-caroten.

Andre Overvejelser

Din krop absorberer lutein bedre med højt fedt-måltider. Så, hvis du bruger fedterstatninger, være opmærksom på, at mængden af lutein, der rent faktisk kommer ind i din blodbanen vil være lavere. Hvis du tager for store mængder af lutein over en længere periode, kan du opleve en gulfarvning af huden kendt som carotenodermia. Selv om carotenodermia er normalt harmløse, afstå fra at overdreven indtagelse af lutein, hvis du har lever-eller nyreproblemer. Som Swanson bemærkninger, at der ikke er beviser nok om sikkerheden af koncentreret lutein for personer med lever-og nyresygdomme, samt for børn og ældre.

Om Forfatteren

Suzanne Fantar har været at skrive online siden 2009 for at få afløb for sin passion for fitness, ernæring og sundhed. Hun nyder at forske og skrive om sundhed, men også tager interesse i familiens problemer, poesi, musik, Kristus, natur og læring. Hun har en bachelor-grad i biologi fra Goucher College og en MBA i healthcare management fra University of Baltimore.

ADVERT

Mest populære