Sund Kost >> Kost

Kokos Olie Vs. Raps Olie

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret November 27, 2018

Rapsolie har bred accept som en kilde til sunde umættede fedtstoffer, mens eventuelle sundhedsmæssige fordele fra kokos olie er fortsat genstand for debat. Én ting er sikkert: de to olier har flere forskelle end ligheder. Rapsolie indeholder flere gavnlige næringsstoffer, men kokosolie kan være en bedre kilde af energi.

Grundlæggende Ernæring

Kokos olie er selvforklarende: det er olie, der er udvundet fra en kokosnød. Raps-olie kommer fra rapsfrø anlæg, men vilde rapsolie indeholder erucasyre, som er giftige. Forædlere i Canada-udviklet en type af rapsfrø med lavt indhold af erucasyre, som er sikkert for menneskers forbrug og navngivet det nye anlæg raps. En spiseskefuld kokosolie har 117 kalorier i forhold til 124 i rapsolie. Hverken det ene giver protein eller fiber.

Fat Profil

En af de mest interessante forskelle mellem kokos olie-og rapsolie er deres fedt-profil. De har den samme mængde af det samlede fedt-14 gram i 1 spsk -- men den type af fedt, de indeholder, er forskellige. Kokos olie er primært mættet fedt, mens hovedparten af fedt i rapsolie er umættede.

Den lille mængde af umættede fedt i kokosolie indeholder omega-6-fedtsyrer i forhold til omega-3 fedtsyrer i rapsolie. Efter hørfrø og valnødder, rapsolie er en af de bedste kilder til de essentielle omega-3 fedtsyrer, alfa-linolensyre. De umættede fedtstoffer i rapsolie, lavere kolesterol og dens omega-3 fedtsyrer reducerer betændelse i hele kroppen. Det mættede fedt i kokosolie rejser dårlige kolesterol, ifølge Mayo Clinic, selv om det også øger HDL eller gode kolesterol.

Mellemlange Triglycerider

Molekyler af fedt er kæder af kulstofatomer og er kategoriseret som kort, mellemlang eller lang tid, afhængigt af antallet i kæden. De forskellige størrelser har indflydelse på, hvordan fedt fordøjes. De umættede fedtstoffer i rapsolie giver sundhedsmæssige fordele, men de er lavet af lange kæder af kulstof. Kokosolie indeholder mellemlange triglycerider, som kan gøre det sundere end sin fedt-profil angiver. Mellemlange triglycerider er mere let fordøjeligt og giver en hurtig kilde til energi. Ifølge forskning offentliggjort i 2014 i "European Journal of Clinical Nutrition," mellemlange triglycerider er også mere mættende og mere effektivt for appetit kontrol end langkædede triglycerider. De kan også spille en rolle i vægt vedligeholdelse og reducere risikoen for visse sundhedsmæssige betingelser, herunder betændelse og metaboliske syndrom.

E-Vitamin Indhold

En spiseskefuld kokosolie har kun et spor af E-vitamin, mens den samme del af rapsolie giver 16 procent af den anbefalede daglige indtagelse. Som en fedtopløselige antioxidant, E-vitamin beskytter fedtstoffer, som er af afgørende betydning for strukturen af alle celler i din krop. Det forebygger også skader på lipoprotein at transportere fedtstoffer og kolesterol gennem blodet.

Vitamin K

De fleste vegetabilske olier er gode kilder til vitamin K og rapsolie er næsten i toppen af listen, men kokosolie ikke levere meget. En spiseskefuld kokosolie har et spor af K-vitamin i forhold til 8 procent af det anbefalede daglige indtag af K-vitamin i samme servering af rapsolie. Ud over dens rolle i den blodpropper proces, K-vitamin regulerer knoglemineralisering.

Madlavning Tips

Kokos olie giver en kokos smag; rapsolie er neutral. Når madlavning med olie med sin røg punkt, eller den temperatur, hvor olien begynder at ryge, skal tages i betragtning. Når olien begynder at ryge, er det frigiver skadelige stoffer. Kokosolie har en mellemlang røg punkt; raps olie røg punkt er medium-høj. Dette betyder, at rapsolie er acceptabelt til bagning og stegning rør, mens kokosolie bør være begrænset til saucer, lys, sautering og lav-varme bagning.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære