Sund Kost >> Sunde Måltider

Gøre Kulhydrat eller Protein Brænde Først?

Skrevet af Jody Braverman; Opdateret November 28, 2018

Når du spiser et måltid, og du måske tror, at de forskellige typer af makronæringsstoffer -- kulhydrat, fedt og protein -- alle bryde ned i samme tempo. Fordi deres strukturer er forskellige fra hinanden, men nogle typer kan nedbryde mere langsomt end andre. Mellem kulhydrater og protein, kulhydrater får brændt først og forsyne kroppen med kort - og langsigtede energi.

Fordelingen af Kulhydrater

Kulhydrater begynder at bryde ned i din mund, gennem påvirkning af spyt. I virkeligheden, før du selv tager din første bid, din mund begynder at producere spyt i forventning. Spyt indeholder et enzym, der kaldes amylase, der begynder at nedbryde kulhydrater til simplere strukturer. Den mad, rejser derefter til maven, hvor det fortsætter med at blive brudt ned, og derefter til tyndtarmen, hvor amylase, der udskilles fra bugspytkirtlen er færdig jobbet. De fleste kulhydrater ender som simple sukkerarter, som er absorberet i blodbanen, og leveret til celler, der brug dem for energi.

Hurtigt vs. Langsomt Kulhydrater

Selv inden for den klasse af kulhydrater, nogle er brændt hurtigere end andre. Komplekse kulhydrater såsom stivelse, har en mere kompleks struktur end simple kulhydrater som sukker, så det tager lidt længere tid for kroppen til at bryde dem ned. Fiber er en tredje type af kulhydrat, er ikke brudt ned på alle, -- det bevæger sig gennem fordøjelseskanalen det meste er uændret, tilføjer bulk til affald, og hjælpe med at flytte affald langs, til at blive udskilt. Eksempler på komplekse-kulhydrat fødevarer at fordøje langsommere, og det er hele korn brød, brune ris og grøntsager. Eksempler på enkle-carb fødevarer, der fordøje hurtigere er raffineret korn produkter, slik og kage.

Fordeling af Protein

Selv om komplekse kulhydrater brænde langsomt, protein brænder endnu mere langsomt. Det skyldes, at proteiner, der kommer fra fødevarer, såsom oksekød, fisk og bønner, er mere komplekse strukturer end kulhydrater, der er sammensat af mange byggesten kaldet aminosyrer. Fordelingen proces af protein indebærer adskillelse ud af alle disse aminosyrer, så de kan leveres til forskellige dele af kroppen, hvor de tjener deres forskellige funktioner. I modsætning til kulhydrater, protein fordøjelse ikke begynde, før den mad, når maven. Flere stoffer, herunder saltsyre og et enzym kaldet pepsin, arbejder for at bryde de bånd af proteiner og adskille aminosyrer. Protein fordøjelse fortsætter i tyndtarmen, hvor enzymer yderligere opløse proteiner til aminosyrer. Tykkere kilder til protein som fedt kød tage længere tid at fordøje, fordi fedt forsinkelser af mavesækken.

Proteiner og Kulhydrater som Energi Kilder

Kulhydrater er kroppens primære energikilde. Under aktivitet-om at komme op af en stol eller spille et spil på basketball -- din krop trækker energi fra fordøjede kulhydrater lagres som glykogen i muskler og lever. Hjernen, især, er afhængig af kulhydrater for at fungere. Når glykogen butikker i kroppen er udtømte, som sker i løbet af en kraftig, langvarig motion eller på en meget lav carb kost, krop forbrænder fedt til energi. I sjældne tilfælde, når hverken kulhydrat eller protein er tilgængelig for energi, vil kroppen forbrænde protein som en sidste udvej.

Om Forfatteren

Jody Braverman er en professionel forfatter og redaktør, der er baseret i Atlanta. Hun studerede kreativ skrivning på American University of Paris og modtog en Bachelor i engelsk fra University of Maryland. Hun har også modtaget personlig træner certificering fra NASM og hendes 200 timers yoga lærer certificering fra YogaWorks.

ADVERT

Mest populære