Sund Kost >> Ernæring

Kulhydrater for Kroppen Vs. Protein til Kroppen

Både kulhydrater og protein spiller en grundlæggende rolle i, hvordan din krop fungerer. De giver ikke kun kalorier, men også de komponenter, der udgør dit fysiske struktur og give din biologiske processer til at ske. Kulhydrater og protein, du spiser hver dag skal gennemgå fordøjelse, før din krop kan drage fordel af de næringsstoffer, de tilbyder, og både funktion og nedbrydning af disse makromolekyler viser tydelige forskelle.

Carb Funktioner

En vigtigste funktion af kostens kulhydrater er at forsyne dig med brændstof i form af kalorier. Hvert gram kulhydrat, du spiser, fra sukker - og stivelse-rige fødevarer, såsom korn, frugt og grøntsager, tilbyder fire kalorier af energi. Hver celle i din krop, kan gøre brug af kulhydrater som brændstof kilde, og din hjerne, nyrer og nervesystem kræver glukose som følge af kulhydrat fordøjelse til at fungere optimalt. Kulhydrater er også en integreret del af fysiologiske molekyler som DNA og visse enzymer. Hertil kommer, kulhydrater, du spiser, men kan ikke fordøje – opløselige og uopløselige fibre – kan forbedre din fordøjelse og kan endda hjælpe med at reducere din risiko for sygdom.

Kulhydrat Fordøjelse

Målet kulhydrat fordøjelse er at reducere stivelse og sukker molekyler til en størrelse, der er små nok til, at din tarm kan absorbere dem. Små sukker – som saccharose, som er sammensat af glukose og fruktose – kræver minimal fordøjelse, mens store molekyler af stivelse har brug for en omfattende indsats af fordøjelsesenzymer for at bryde dem ned til en enkelt glukose molekyler. Fordøjelsen af sukker, der optræder i din tyndtarmen ved hjælp af specifikke enzymer; for eksempel, sucrase bryder ned en saccharose molekyle til sin komponent sukker. Stivelse fordøjelse begynder i munden og fortsætter i din tyndtarm, hjulpet af enzymet amylase. Når din fordøjelses-enzymer, der har gennemført den proces, absorberende celler i din tyndtarm tage dem på og deponere dem i dit blod, når de rejser til celler i hele din krop.

Protein Funktioner

Protein er funktioner, der er mere forskellige end kulhydrater. Selv om du kan udtrække fire kalorier af energi fra hvert gram protein du spiser, kan din krop første bruger denne makronæringsstoffer for mere presserende behov, og viser at det som en brændstofkilde, kun som en sidste udvej. Det vigtigste formål med din kosten protein er som en strukturel og funktionel komponent af biologiske molekyler. Det opbygger og reparerer muskler og væv, fremmer immunforsvaret ved at danne antistoffer og hvide blodlegemer, skaber hormoner og enzymer og producerer røde blodlegemer. Hertil kommer, at det bidrager til opbygning af dine organer, skelet, hud, hår og negle.

Protein Fordøjelse

Din mave-tarmkanalen fordøjer proteiner til at frigive de enkelte aminosyrer, det indeholder. Disse byggesten, når optages og transporteres i hele kroppen, derefter kan slutte sig sammen i en række forskellige måder at oprette et nyt protein, som behovet opstår. Fordøjelse af denne makronæringsstoffer begynder i din mave, hvor syre slapper spiral struktur af proteiner, der giver et protein-fordøjelsen enzym til at handle. Som den delvist fordøjede molekyle rejser til din tyndtarmen, ekstra enzymer fortsætte med at spise væk på protein, indtil der kun er enkelte aminosyrer tilbage, klar til absorption af din tyndtarmen.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære