Sund Kost >> Sunde Måltider

Sådan Får Kulhydrater og Uden Korn

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret 07 December, 2018

Med debatter over lav-kulhydrat, og høj-carb diæter, og i betragtning af alle de forskellige typer af kulhydrater, for at finde ud af, hvilke kilder der er de bedste kan få forvirrende. Forarbejdede kornprodukter og tilsat sukker er usundt, kulhydrater, men hele korn produkter, der er sunde kulhydrater. Men, du har nærende alternativer til fuldkorn.

Bønner

En 1-cup servering af bønner, der har flere samlede kulhydrater og fibre end 2 skiver hele hvede brød og 1 kop kogt havre, brune ris eller quinoa. Som en gruppe, bønner er rige kilder til protein, et lavt fedtindhold og højt indhold af jern, magnesium, kalium, zink, folat og andre B-vitaminer. En kop kogte linser, og nyre, pinto, navy, lime og sorte bønner, har 39 til 45 gram af det samlede indhold af kulhydrater. Du får 11 til 19 gram fiber og, hvis du tilbereder dem derhjemme, alle undtagen lima bønner er mindre end 1 gram sukker. Dåse bønner kan have så meget som 5 gram sukker per portion.

Stivelsesholdige Grøntsager

De fleste grøntsager er lav i alt kulhydrater, men de stivelsesholdige grøntsager er undtagelser. En kop hakkede rå gulerødder, majs, roer, vinter squash og søde, hvide eller røde kartofler har 12 til 27 gram total kulhydrater og 3 til 4 gram fibre. De er også lidt højere i sukker, med 3 til 9 gram i dem alle undtagen hvide og røde kartofler, der indeholder kun 1 til 2 gram sukker. Stivelsesholdige grøntsager er gode kilder til C-vitamin, kalium og vitamin B-6, samt A-vitamin fra gulerødder, søde kartofler, vinter squash.

Frugter

Et æble, banan, appelsin, fersken og pære, en fjerdedel af en cantaloupe, og 21 sød kirsebær giver 12 til 34 gram total kulhydrater. Pærer, sødkirsebær, bananer og æbler er den mest kulhydrater. De spænder fra 26 gram i pærer og kirsebær til 34 gram total kulhydrater i et æble. De andre frugter har 12 til 19 gram af det samlede indhold af kulhydrater. Frugter er rige på fytokemikalier og vitaminer, men de er også højere i sukker og lavere i fiber end stivelsesholdige grøntsager eller bønner. Deres indhold af sukker spænder fra 11 til 25 gram og de har 1 til 6 gram kostfibre.

Andre Kilder

En række andre ikke-korn fødevarer, der indeholder betydelige mængder af kulhydrater, herunder mejeriprodukter. En kop fedtfattig mælk indeholder cirka 12 gram kulhydrater, og en 8-ounce servering af almindelig fedtfattig yoghurt leverer 16 gram kulhydrater. Selv om nødder og frø er bedst kendt for deres sunde fedtstoffer, de har også kulhydrater. Den bedste møtrik kilder omfatter mandler, pistacienødder, og cashewnødder, som giver 6 til 9 gram kulhydrater pr 1-ounce servering. En spiseskefuld af honning indeholder 17 gram af simple kulhydrater, som giver naturlige sødme og øjeblikkelig energi.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære