Sund Kost >> Ernæring

Kulhydrater, Der Indeholder Monosaccharider

Skrevet af Aglaee Jacob; Opdateret December 27, 2018

Kulhydrater kan klassificeres i henhold til deres glykæmiske indeks, i henhold til længden af deres molekyler eller i henhold til deres smag. For eksempel, stivelsesholdige kulhydrater som knolde og korn er normalt mere på den salte side, mens sukkerholdige kulhydrater som sødestoffer og frugt smager sødt. På etiketterne på fødevarer, kulhydrater er kategoriseret enten som sukker, stivelse eller dietary fibre. De fleste af sukkerarter, er disaccharider -- lavet af to molekyler -- og stivelse og fibre er polysaccharider, der er fremstillet af flere forskellige molekyler, der er knyttet sammen. Monosaccharider, eller kulhydrater, som er fremstillet af et enkelt molekyle, er ikke så almindelige, men kan også findes i visse fødevarer.

Fruktose

Fruktose er et monosakkarid, der kan findes på egen hånd i nogle frugter. Æbler, pærer, mango, vindruer og vandmelon har et højt indhold af fructose. De fleste sødestoffer, som også indeholder fruktose i varierende proportioner. For eksempel 50 procent af sukker i honning, der er fruktose, mens dette tal går op til 55 procent i høj-fructose majssirup og 90 procent i agave sirup. Den monosakkarid fruktose kan også være en del af disaccharid, saccharose, som er lavet af en glukose knyttet til en fructose. Saccharose er det vigtigste sukker i tabel sukker, ahornsirup, melasse, og alle mad-og drikkevarer sødet med disse sukkerarter.

Glucose

Glukose er også fundet som et monosakkarid i forskellige frugter og sødestoffer. For eksempel, en stor del af de kulhydrater, der findes i blåbær, jordbær, hindbær, papaya og melon er glucose. Dextrose, sukker, som findes i de fleste helsekostforretninger som et hvidt pulver, der er 100 procent af glukose. Den monosakkarid glukose er også fundet i de fleste typer af sukker som en del af disaccharider saccharose samt i forskellige typer af polysaccharider, der er stivelse.

Galactose

Galactose er den mindst almindelige af monosaccharider og er kun fundet i tilknytning til glukose i disaccharid laktose. Laktosefri produkter, såsom lactose, mælk kan indeholde gratis galactose som en del af deres kulhydrater, fordi tilsætning af enzymet laktase nedbryder laktose i de to monosaccharider, det består af. Galactose og lactose, som hovedsageligt findes i mælk, frisk ost, yoghurt og is.

Monosakkarid-Baseret Kost

Den SCD eller specifikke kulhydrat kost er udviklet til at hjælpe folk med fordøjelsesproblemer, såsom Crohns sygdom, colitis ulcerosa og irritabel tarm syndrom, håndtere deres symptomer. Denne kost fjerner alle kulhydrater lavet af disaccharider og polysaccharider, men giver monosaccharider, såsom gratis fructose og glucose. Den SCD fjerner kornprodukter og stivelsesholdige grøntsager, men tilskynder til forbrug af ikke-stivelsesholdige grøntsager, frugter og honning, som det vigtigste sødemiddel, selv om tolerance kan variere mellem individer. Den lave FODMAP diæt, som reducerer gære, oligo-, di-, mono-sakkarider og polyoler, er en anden kosten tilgang, der sigter på at reducere indtaget af monosakkarid fruktose for mennesker, der lider af fruktose malabsorption og irritabel tyktarm.

Om Forfatteren

Aglaee Jacob er en registreret diætist. Hun har erfaring med at arbejde med mennesker, der har diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og fedme. Jacob har opnået en bachelor of science og master of science, både i ernæring, fra Laval Universitet i Quebec City, Canada.

ADVERT

Mest populære