Sund Kost >> Ernæring

Kan Du Få D-Vitamin Gennem en Lys Skjorte?

Skrevet af Marie Dannie; Opdateret 17 December 2018

D-Vitamin, også kendt som solskin vitamin, er skabt naturligt i din krop, når din hud udsættes for direkte solskin. Visse stråler i lyset spektrum aktivere en kemisk reaktion, der fører til, at D-vitamin-produktion. Den eneste måde for dette arbejde, men er for sollys i at nå huden direkte. Iført solcreme eller endda en lys skjorte, kan det begrænse din huds evne til at producere D-vitamin, selv om den type stof synes at være mere en faktor, når det kommer til at absorbere uv-stråler.

D-Vitamin Syntese

Når ultraviolet-B stråler fra solen skinne direkte på huden, skal der en kemisk reaktion, er iværksat. Den keratinocyte cellerne i din krop er ansvarlig for at producere den kemiske forbindelse, der er kendt som D-vitamin-3, en inaktiv form for D-vitamin, også kendt som cholecalciferol. Fra der, det bevæger sig for at din lever og dine nyrer, picking up brint-og ilt-molekyler til at blive calcitriol, brugbar form af vitamin D.

Solen og Niveauer

Direkte sol på din hud, uden nogen som dækker 10 til 15 minutter om dagen, tre gange om ugen vil give dig nok D-vitamin til at opfylde din krops behov. Hvis du er over 50 år, men, deres D-vitamin krav kan være større, end du kan møde gennem regelmæssig eksponering. Derudover, jo ældre du bliver, jo mindre effektiv din krop er til at producere d-vitamin. Den anbefalede daglige dosis af D-vitamin er 400 internationale enheder til spædbørn og 600 internationale enheder for børn og voksne i en alder af 70. For dem, der er over 70 år, RDA er 800 internationale enheder. Det bliver farligt, hvis du har et dagligt forbrug på over 4.000 internationale enheder for børn og voksne. Til spædbørn, den øvre grænse er 1.500 internationale enheder om dagen.

UVB-Absorption

Blokering af UVB-stråler, der kan forekomme ved, tøj samt gennem brug af solcreme. I begge tilfælde, vil dit niveau af D-vitamin produktion vil blive mindsket. Hvis du bærer løst tøj, der er tæt sammenknyttet, niveauet af UVB-stråler, der vil være blokeret, vil være større, end hvis du har et mere løst strik, tætsiddende t-shirt. Hvis du har mørkt farvet hud, kan du også kræve mere eksponering som mørkere hudfarver er mindre effektive til at optage solskin og UVB-stråler, på grund af deres høje melanin indhold.

UV-Stråler og Tøj

Ifølge New York University Langone Medical Center, visse stof egenskaber gør det vanskeligere for UV-stråler at trænge ind. Tætvævet stof, polyester (snarere end bomuld), mørkere farvet tøj og tørre tøj alle blokere UV-stråler mere effektivt end løst vævet bomuld-baseret, lys-farvede, vådt tøj. En undersøgelse udført på University of Southern Queensland i Australien konkluderede, at opførelsen af det stof og den trykken, eller overordnede pasform, t-shirten havde den største effekt på mængden af vitamin-D-producerende UV-stråler, der er absorberet. Den vigtigste faktor for UV-absorption af D-vitamin produktion er længden af eksponering, dog. Jo længere du er udsat for sollys, jo højere mængde af D-vitamin produktion, der vil opstå.

Om Forfatteren

Marie Dannie har været en professionel journalist siden 1991, med speciale i ernæring og sundhed emner. Hun har skrevet til "kvindens Egen", "Daily Mail", "Daily Mirror" og "Telegraph." Hun er en registreret diætist og har en Bachelor of Science grad med udmærkelse i food science fra University of Nottingham.

ADVERT

Mest populære