Sund Kost >> Ernæring

Kan Du Overdosis på Zink?

Skrevet af Maia Appleby; Opdateret 17 December 2018

Fordi zink har været udråbt som en behandling for forkølelse og virale infektioner, og nogle folk tager store mængder af det for at afværge sygdom, men tager alt for meget af det kan forårsage en mangel i kobber, en kritisk mineral for den funktion af dit nervesystem og cellulære energi produktion. En zink overdosering kan også skade din lugtesans og øge din LDL-kolesterol.

Anbefalinger

Institute of Medicine anbefaler, at mænd får 9.4 mg zink per dag, og at kvinder får 6.8 milligram. Kvinder, der er gravide eller ammer, skal 9.5 og 10.4 milligram om dagen, hhv. IOM også sætter det tolerable øvre indtag grænse af zink på 40 mg per dag for alle voksne.

Kobbermangel

Ifølge Linus Pauling Institute, tage 50 eller flere milligram zink per dag forårsager en mave-tarm-protein kaldet metallothionein til at fælde kobber i din tarm-celler, reducerer kroppens evne til at optage det kobber, du tager. Dette kan medføre en kobber-mangel, ifølge forskere fra University of Texas Southwestern Medical Center, der offentliggjort en undersøgelse i "American Journal of Clinical Pathology" i 2005. De undersøgte knoglemarv af de tre patienter, der tog megadoser af zink og fandt, at alle af dem havde anæmi og alle var lave af kobber.

Kolesterol

Overforbrug af zink kan hæve dit kolesterol, efter at et team af forskere, der offentliggjort en rapport i tidsskriftet, "Nyresvigt" i 2009. De fandt, at zink-mangel forsøgspersoner, som tog zink kosttilskud dagligt for 42 dage oplevet markant forhøjet serum total kolesterol, samt højere LDL, HDL og triglycerid-niveauer. Nogle relaterede forskning er blevet standset, fordi patienter, der tager store mængder af zink var ved at udvikle hjerte-kar-problemer, ifølge den tyske forfattere på en artikel, som blev offentliggjort i en 2010-udgave af "International Journal of Environmental Research og den Offentlige Sundhed."

Undgå Næsespray Med Zink

Brug næsespray med zink kan hæmme din følelse af lugt, i henhold til forskere, der offentliggjort en undersøgelse i tidsskriftet "Laryngoscope" i 2006. Forskerne observerede 17 patienter, der tog en næsespray med zink. Inden for 48 timer, 10 af dem erfarne anosmi, eller tab af lugt. Linus Pauling Institute advarer om, at bruge næsespray med zink har forårsaget anosmi i forsøgsdyr, og advarer om, at zink-forbundet anosmi kan være uoprettelige, så du bør undgå at bruge zink nasal gelé og spray.

Om Forfatteren

Maia Appleby er en NASM-certificeret personlig træner med mere end 15 års erfaring i fitness-branchen. Hendes artikler har været udgivet i en lang række forskellige trykte magasiner og online publikationer, herunder den Gale Encyclopedia of Nursing and Allied Health, New Moon og Netværk Bodybuilding.com.

ADVERT

Mest populære