Sund Kost >> Kost

Kan Fiber kan Fordøjes af Kroppen?

Skrevet af Stephanie Chandler; Opdateret 07 December, 2018

Forskere definere fordøjelse som den proces, hvor din krop nedbryder mad til små partikler kroppen kan optage og bruge til at give næring til cellerne og giver energi. Fødevarer, der stammer fra planter, herunder frugt, grøntsager og korn, indeholder fibre, den del af planten, den menneskelige krop kan ikke fordøje. Fordi din krop ikke kan fordøje fibre, det indeholder ikke kalorier til energi eller næringsstoffer til celler. På trods af dette faktum, fibre giver sundhedsmæssige fordele og er en vigtig del af en nærende kost.

Processen med Fordøjelsen

Din krop fordøjer mad gennem en kombination af to processer; mekanisk eller fysisk, fordøjelse og kemisk nedbrydning. Mekaniske fordøjelse indebærer fysisk nedbryde fødevarer partikler. Denne proces begynder i munden med at tygge og fortsætter i maven, hvor maven muskler male fødevarer partikler. Kemisk fordøjelse begynder også i munden, hvor enzymer i spyt nedbryde komplekse fødevarer partikler. Maven producerer enzymer og syre, der fortsætter den kemiske fordøjelse, og enzymer i tyndtarmen fuldføre processen. Fødevarer, der indeholder fibre gå gennem denne fordøjelsesprocessen, men den faktiske fiber molekyler forbliver intakt.

Fordøje Opløselige Fibre

Fødevarer, der indeholder to forskellige typer af fiber: fiber og uopløselige fibre. Opløselige fibre, som pektin og tyggegummi fundet inde i plantecellerne, opløses i vand danner en gel-lignende pasta. Gel-som pasta blødgør afføringen og hjælper med at bremse bevægelsen af fordøjeligt materiale, gennem fordøjelseskanalen. Dette øger optagelse af næringsstoffer og giver en følelse af mæthed i længere tid, derfor reducere det samlede kalorieindtag. Opløselige fibre binder også til galdesyrer i tarmen og fremmer deres udskillelse. Fordi leveren filtre kolesterol fra blodet til at producere galdesyrer, mere galdesyrer din krop producerer sænke blodets kolesterol niveau. Eating opløselige fibre kan derfor hjælpe med at regulere blod-kolesterol og sænke din risiko for hjertesygdom.

Passage af Uopløselige Fibre

Uopløselige fibre, som lignin, cellulose og hemicellulose, der findes i cellevæggene i planter, der ikke kan opløses i vand. Fordi uopløselige fibre forbliver ufordøjet, det tilføjer bulk til afføringen. Uopløselige fibre tiltrækker vand, making afføring blødere, så det kan bevæge sig gennem tyktarmen med lethed. Eating uopløselige fibre hjælper med at forhindre forstoppelse, der kan føre til hæmorider og diverticulitis.

Bakteriel Nedbrydning af Fiber

Når din krop afslutter processen med fordøjelsen, bakterier i tyktarmen kan forringe fiber molekyler. De enzymer, der produceres af bakterier, der nedbryder fibrene gennem processen med gæring. Ifølge en omfattende undersøgelse offentliggjort i "Kritiske Anmeldelser i Food Science and Nutrition" i 2016, kostfibre er det vigtigste brændstof for den lokale microbiota i din kolon, der udvinder energi og næringsstoffer fra fiber i løbet af den intense fermentering. I sidste ende, biprodukter af mikrobielle fiber gæring kan skifte i den overordnede sammensætning af din gut microbiota, der fører til en sundere gut microbiome. Fordi microbiota i din tarm, hjælpe med at regulere dit immunforsvar, for at have en afbalanceret og robust microbiome kan hjælpe dig med at bekæmpe infektioner.

Om Forfatteren

Stephanie Chandler er en freelance skribent, hvis kandidatuddannelse i biomedicinsk videnskab og over 15 års erfaring i den videnskabelige og farmaceutiske erhverv give hende, med den viden at bidrage til sundhedsmæssige emner. Chandler har skrevet til virksomheder og små virksomheder siden 1991. Ud over at skrive videnskabelige artikler og procedurer, hendes artikler er publiceret på Overstock.com og andre hjemmesider.

ADVERT

Mest populære