Sund Kost >> Sunde Måltider

Kan Beriget Ris Er Gluten?

Mange fødevarer nu bære en "glutenfri" - mærket, fordi bevidstheden om den potentielle risiko af indtagelse af gluten er steget. Udbredelsen af disse udtryk kan være forvirrende for folk, der ønsker at fjerne gluten fra i deres kost, dog. Selv om beriget ris har ingen gluten, naturligt glutenfri produkter, der stadig udgør en risiko for kontaminering med gluten som et resultat af behandling.

Gluten og Sygdom

Gluten er et protein i byg, rug og hvede. Selv om mange mennesker kan spise gluten uden at der lider af nogen sundhedsmæssige problemer, mennesker med cøliaki kan have en alvorlig bivirkning af gluten. Cøliaki, også kaldet gluten intolerance, som er resultatet af kroppen, udvikling af en immunologisk reaktion på gluten. Som et resultat, indtagelse gluten forårsager betændelse i tarmen, som kan føre til, mavesmerter, diarré, opkastning og andre problemer. For personer med cøliaki, så man undgår gluten er den eneste mulige behandling. Andre mennesker kan have en øget følsomhed overfor gluten og skal også følge en glutenfri diæt.

Ris Berigelse

Som ris er forarbejdet til hvide ris, mister nogle af sine vigtige næringsstoffer. For eksempel behandling fjerner de B-vitaminer, mineraler, fiber og gavnlige fedtstoffer. For at kompensere for tabet af disse stoffer, producenterne kan berige ris med belægning det med vitaminer og andre næringsstoffer. Men beriget ris kan ikke være så sunde som mindre forarbejdede brune ris, der ikke er blevet beriget.

Beriget Ris og Gluten

Ris er ikke en af de kornsorter der indeholder gluten, så ris kan være et naturligt glutenfri mad. Fordi berigende proces, der kun involverer at tilsætte vitaminer og mineraler til ris, processen ikke typisk indebærer anvendelse af byg, rug eller hvede. Som et resultat, beriget ris og alle andre produkter lavet af ris og pasta er normalt glutenfri.

Risiko For Forurening

Nogle gange ellers glutenfri produkter, kan blive forurenet med gluten. Denne forurening kan opstå, under høst, transport eller behandling, hvis en producent anvender samme udstyr til gluten-holdige korn. En undersøgelse, offentliggjort i en 2010-udgave af "Journal of the American Diætetiske Association", fandt, at flere "glutenfri" produkter er blevet forurenet med nok gluten at få dem til at blive fejlagtigt mærket som "glutenfri." Selv om denne undersøgelse ikke finde nogen eksempler på gluten-forurenet beriget ris, er det stadig et potentielt problem. Hvis du er bekymret for gluten forurening i beriget ris, er du muligvis nødt til at kontakte producenten for at se, om et selskab repræsentant kan bevise, at en gluten-fri status af produktet.

Om Forfatteren

Adam Cloe har været offentliggjort i forskellige videnskabelige tidsskrifter, herunder "Journal of Biochemistry." Han er i øjeblikket en patologi, der er bosiddende på University of Chicago. Cloe har en Bachelor i biokemi fra Boston University, en M. D. fra University of Chicago og en Ph. D. i patologi fra University of Chicago.

Foto Credits

  • Ryan McVay/Photodisc/Getty Images
ADVERT

Mest populære