Sund Kost >> Kost

Kan Kolesterol Svinge?

Skrevet af Stephanie Chandler; Opdateret 17 December 2018

Kolesterol er et fedt-lignende stof, der produceres af leveren. Din krop bruger kolesterol til at tilføje understøttelse til cellemembraner, producere D-vitamin, stimulerer hormon produktion og gøre galdesyrer, der er nødvendige for fordøjelsen af fedt. Kolesterol binder til specialiserede proteiner til transport. Low-density lipoprotein, eller LDL, der transporterer kolesterol fra leveren til de celler, og high-density lipoprotein, eller HDL, der transporterer kolesterol fra blodårerne tilbage til leveren. Kolesterol niveauer kan svinge så meget som 10 procent fra den ene måned til den anden på grund normale stofskifte, men andre faktorer kan få det til at svinge som godt.

Efter At Have Spist

Selvom din krop gør den kolesterol, den har brug for, at nogle fødevarer, du spiser indeholder også kolesterol. Hertil kommer, at mættet fedt og transfedt kan øge kolesterolindholdet i blodet. Derfor, spise kan forårsage kolesterol niveauer til at svinge. For at få den mest præcise resultater, når få dit kolesterol tjekket, hvor American Heart Association tyder på, du gør mindst hvert femte år, giver en fastende blodprøve. At faste betyder, at du afstå fra at spise eller drikke andet end vand til 9 til 12 timer før din læge tegning blodprøven.

Årstidsvariationen

En undersøgelse offentliggjort i "Archives of Internal Medicine", viser, at kolesteroltallet kan svinge i takt med årstiderne. Ifølge undersøgelsen, kolesterol niveauer stigning i vinter-måneder og et fald i forårs-og sommermånederne. Resultaterne viser, at kvinder er mere tilbøjelige til at opleve en sæsonmæssige udsving i kolesterol niveauer, og udsving påvirker total, LDL-og HDL-kolesterol. Mænd, derimod, oplever de mest markante udsving i HDL-kolesterol. Den nøjagtige årsag til sæsonudsving, fortsat er ukendt, men et fald i blod volumen i løbet af efteråret og vinteren eller en ændring i den fysiske aktivitet kan bidrage til denne effekt.

Fysisk Aktivitet

Motion kan forårsage kolesterol niveauer til at svinge. Læger tyder på, at patienter med højt kolesteroltal, der er defineret som en total kolesterol niveau af mere end 240 milligram per deciliter eller en LDL-niveau på mere end 160 milligram per deciliter, deltage i moderat fysisk aktivitet for at hjælpe med at reducere deres kolesterol. Motion øger også HDL-kolesterol. University of New Mexico rapporterer, at mænd, der udøver på eller over 75 procent af deres maksimale puls mindst tre gange om ugen, kan øge deres HDL niveauer.

Hormoner

Din krop bruger kolesterol til at producere steroid hormoner, herunder østrogen. National Institutes of Health rapporter om, at kvinder er kolesterol niveauer svinge op til 19 procent, afhængigt af hvilken fase af deres månedlige cyklus. Som østrogen-niveauet stiger, total kolesterol og LDL-kolesterol niveauet falder, mens HDL-niveauet stiger. Dette betyder, at der på tidspunktet for ægløsningen, når østrogen niveauet toppe, kolesterol-niveauet falde og nå deres laveste niveau lige før menstruationen begynder.

Om Forfatteren

Stephanie Chandler er en freelance skribent, hvis kandidatuddannelse i biomedicinsk videnskab og over 15 års erfaring i den videnskabelige og farmaceutiske erhverv give hende, med den viden at bidrage til sundhedsmæssige emner. Chandler har skrevet til virksomheder og små virksomheder siden 1991. Ud over at skrive videnskabelige artikler og procedurer, hendes artikler er publiceret på Overstock.com og andre hjemmesider.

ADVERT

Mest populære