Sund Kost >> Kost

Hvad Kan Forårsage Kramper i Din Tarm, Efter en Fjernelse af Galdeblære?

Skrevet af Jennifer Lemacks; Opdateret 17 December 2018

Fjernelse af galdeblære, også kendt som kolecystektomi, er en fælles behandling af sygdomme i galdeblære, herunder symptomatiske galdesten. Skønsmæssigt 500.000 Amerikanere har deres gallbladders fjernes hvert år, ifølge John Hopkins Medicine. Selv om fjernelse af galdeblæren kan afhjælpe eventuelle sygdomsassocierede gener, du kan opleve tarm kramper, når den kirurgiske site er helet, og du begynder at spise som du gjorde før operationen.

Ændringer i Fordøjelsen

Når din galdeblæren er fjernet, vil din krop fordøje og absorbere fødevarer, lidt mindre effektivt. Galdeblæren er opbevaring stedet for koncentreret galdesyrer produceret af leveren. Disse fedtsyrer støtte i fordøjelsen af fedt og fedtopløselige vitaminer, som er et vigtigt skridt i absorptionen af næringsstoffer fra fedt-holdige fødevarer i tyndtarmen. Uden en galdeblære, din krop kan udskille kun små mængder, der er mindre koncentreret galdesyrer i tyndtarmen løbende, efterhånden som leveren gør dem.

Kropslig Reaktion

Den mindre koncentrerede galde syrer, der er direkte udskilles fra leveren til de små tarme efter kolecystektomi kan have en afførende effekt eller forårsager mad til at bevæge sig hurtigere gennem din tarmen. Dette skift i tempo i tarm aktivitet kan forlade fedtstoffer absorberet. Fedt at forblive i tyndtarmen kan medføre symptomer på gas, oppustethed og diarré. Alle disse symptomer kan bidrage til en kramper følelse i tarm.

Behandling

Tre ændringer i kosten kan afhjælpe tarm kramper symptomer efter fjernelse af galdeblære. Den første er at undgå fede fødevarer og forbruge fødevarer, der er mindre fedt per portion. Undgå stegt mad, fedt-baserede sovs og saucer, mens forbrugende fedtfattige retter med mindre end 3 gram fedt per portion. Den anden strategi er at langsomt øge mængden af fiber i din kost. Fiber kan langsom tarm transit tid og hjælpe med at normalisere afføring. Den sidste ændring er at spise mindre, mere hyppige måltider, som vil give mad til at blande tilstrækkeligt med tilgængelige galde.

Yderligere Overvejelser

Ingen standard kost er ordineret til personer, der har haft deres gallbladders fjernet, og effektiviteten af strategier til at håndtere postsurgical ændringer varierer mellem individer. Prøv at forenkle din kost og genindføre fødevarer langsomt til at hjælpe dig med at identificere eventuelle fødevarer, der forårsager uønskede symptomer som kramper. Du bør konsultere din læge, hvis diarré fortsætter og forværres eller forårsager vægttab eller svaghed.

Om Forfatteren

Jennifer Lemacks er en assisterende professor ved University of Southern Mississippi med en ph.d. i human ernæring fra Florida State University, og er en registreret diætist, der er uddannet i børne-og ungdomspsykiatrisk vægt forvaltning. Hun har forberedt, redigeret og præsenteret forskellige manuskripter, peer-reviewed tidsskrifter og faglige konferencer.

ADVERT

Mest populære