Sund Kost >> Andre

Boost Din Mættet Fedt Kløgt

Oversigt

Hvis du stadig er på low-fat vognen af 1990'erne, du kan gøre for din sundhed, en bjørnetjeneste. Fedtstoffer har lavet et comeback, og er nu kendt for at være en værdifuld del af en sund kost. Der er faktisk fire kategorier af fedtstoffer -- mættet fedt, enkeltumættet fedt, flerumættet fedt og trans-fedt. Mættet fedt har udviklet en dårlig rap, men de er ikke alle dårlige. Selv om det er sandt, at nogle fødevarer, der er rige på mættet fedt øger kolesterol niveauer, mens andre kan være gavnligt for at dit helbred.

Jupiterimages/Photos.com/Getty Billeder

Definition og Betydning af Mættet Fedt

Kemisk, mættet fedt er fedtstoffer, som indeholder kulstof atomer, der er bundet til brint atomer. I modsætning til fedt, mættet fedt er fast ved stuetemperatur. Regelmæssigt at spise fødevarer, der er højt indhold af mættet fedt kan øge din kolesterol niveauer og øge din risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde. Fødevarer, der indeholder mættet fedt er normalt også højt kolesterol, hvilket yderligere øger din risiko for hjertesygdom.

Jupiterimages/Goodshoot/Getty Images

Hvor Meget Mættet Fedt der Er i en Cheeseburger?

Cheeseburgers er blevet en fast bestanddel i den Amerikanske kost. Mens mættet fedt indhold varierer baseret på dine toppings, som er en almindelig plain cheeseburger har omkring 13.9 gram fedt. Mere end en tredjedel af det fedt, omkring 5,3 gram, er mættet fedt. Tilføj to skiver bacon, og du op mættet fedt anden 2.1 gram. Slag på 2 spsk mayonnaise og der er en anden 1,5 gram mættet fedt.

Jupiterimages/liquidlibrary/Getty Images

Hvor Meget Mættet Fedt i Jorden Mørbrad?

I modsætning til standard hakket oksekød, som kan indeholde flere forskellige udskæringer af kød, hakket mørbrad indeholder kun magert kød skåret fra rygraden til den øvre del af maven. Højreb er også lavere fedtindhold end hakket oksekød. Hakket oksekød indeholder omkring 30 procent fedt, mens jorden højreb indeholder kun omkring 3 procent fedt. En typisk 4-ounce servering af jorden højreb indeholder 12 gram fedt i alt og 4 gram mættet fedt.

Polka Dot Images/Polka Dot/Getty Images

Hvor Meget Mættet Fedt der Er i en Rump Steak?

En rump steak er oksekød skåret fra bagparten af en ko. Det er bag lænden skåret over den oksekød runde cut. 3,5 ounce servering af rump steak indeholder 5.9 gram fedt i alt. Næsten halvdelen af det fedt, eller 2,5 gram, kommer fra mættet fedt. Rump steak er lavere indhold af mættet fedt end andre udskæringer af kød, som rib-eye, t-bone og filet mignon. Du kan reducere fedtindholdet i rump steak med trimning noget fedt omkring kanterne, og ved grill eller stegning, snarere end pan-stegning.

Hoby Finn/Photodisc/Getty Images

Kan Undervægtige Børn Spiser Mættet Fedt?

En undervægt barn kan spise mættet fedt at tage på i vægt, men det er ikke den sundeste løsning. Spisevaner er indgroet i en ung alder, og at opmuntre dit barn til at spise en masse af mættet fedt kan sætte ham op til usunde vaner som en voksen. Et barn er mættet fedt indtag bør opbevares ved 10 procent af kalorier eller mindre, om han er undervægtig eller ej. Hvis barnet følger en 2,000 kalorie diæt, dette betyder mindre end 22 gram mættet fedt pr. dag. Når de forsøger at hjælpe en undervægt barn tager på i vægt, optimere vækst og ernæring ved at give ham sund, energirige fødevarer som mælk, fisk, yoghurt og ost. Selv om disse fødevarer ikke indeholder nogle mættet fedt, de også levere rigelige mængder af protein, vitaminer og mineraler. Tilbud avocado, nødder, peanut butter og vegetabilske olier, som er høj i kalorier fra sunde, umættede fedtstoffer. Holde sig væk fra usunde fødevarer, der er højt indhold af mættet fedt, men lav i gavnlige næringsstoffer, såsom burgere, pølser, bacon, smør og desserter som kager og tærter.

Chris Clinton/Lifesize/Getty Images

Hvor Meget Mættet Fedt Skal Man Have Om Dagen?

Raske voksne bør begrænse mættet fedt indtag til mindre end 10 procent af den daglige kalorier, ifølge Mayo Clinic. Hvis du er på en 2,000 kalorie diæt, dette betyder at forbruge mindre end 22 gram fedt per dag. Hvis du har risikofaktorer for hjertesygdom, såsom højt kolesteroltal, bør du begrænse mættet fedt indtag til mindre end 7 procent af kalorier. Det betyder, at forbruge mindre end 15 gram fedt per dag på en 2,000 kalorie diæt.

Thinkstock/Comstock/Getty Images

Er Mættet Fedt Er Dårligt For Dig?

Mættet fedt øger LDL, eller low-density lipoprotein, niveauer, samt total-kolesterol. Denne kombination øger din risiko for at udvikle hjertesygdom. Mættet fedt kan også øge din risiko for at udvikle type 2-diabetes, ifølge Mayo Clinic. Nogle mættet fedt er gavnligt, dog. Laurinsyre syre, som findes i mælk, nødder, frø og kokos olie, kan hjælpe til at undgå maveproblemer såsom gastritis og mavesår, og reducere acne.

NA/Photos.com/Getty Billeder

Hvilke Fødevarer, der Har det Højeste indhold af Mættet Fedt?

Generelt, fødevarer der kommer fra dyr, der er højere indhold af mættet fedt end fødevarer, der kommer fra planter. Den højeste kilder i kosten af mættede fedt indeholder ost, pizza, desserter, kylling, pølser, bacon, hamburgere, oksekød, mælk og æg. Plante-baserede kilder til mættet fedt indeholder kokosolie og palmeolie.

Om Forfatteren

Lindsay Boyers har en Bachelor of Science i ernæring fra Framingham State College og et certifikat i holistisk ernæring fra American College of Healthcare Sciences. Hun er også en licens æstetiker med avanceret undervisning i hudpleje og makeup. Hun har planer om at fortsætte med sin uddannelse, færdiggøre en master-uddannelsen i ernæring og, i sidste ende, blive en registreret diætist.

ADVERT

Mest populære